15.7 C
Bistrița
vineri, aprilie 4, 2025

FOTO. La Sinaia, mai bun decât toţi ceilalţi din Chile, Grecia, Ucraina, Japonia, Hong Kong…!

În perioada 8-13 iulie s-a desfăşurat la Sinaia cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Chitară Clasică.

Evenimentul se bucură de o tradiţie de 36 de ani şi este cel mai longeviv festival european de chitară din România – ţara cu cea mai tânără şcoală de chitară clasică din Europa. El reprezintă, practic, în cultura şi educaţia românească punctul de plecare al şcolii naţionale de chitară clasică.

Festivalul Internațional de chitară clasică de la Sinaia are o istorie de 36 de ani, fiind înființat de Gheorghe Tudorie, fost director al OJT Prahova şi ulterior Sinaia SA. Din anul 1996, festivalul a devenit internaţional, fiind organizat de Fundaţia Română de Chitară..

Scopul acestui festival este să ofere tinerei școli de chitară clasică din România posibilitatea de a studia cu cei mai importanți maeștri internaționali ai momentului. Festivalul îşi propune, totodată să ofere tinerilor chitarişti şansa de a audia instrumentiști de valoare ai marilor scene de concert, precum și de a se compara cu școlile de tradiție ale genului din toată lumea.

Festivalul a cuprins două secţiuni – concursul internaţional „Master”, destinat chitariştilor peste 17 ani (fără limită de vârstă) şi concursul internaţional dedicat tinerilor chitarişti având 3 categorii de vârstă: categoria A (7-10 ani), categoria B (10-13 ani) şi categoria C (14-17 ani).

Sectiunea „Master” a fost organizată în două etape.

Din cei 16 concurenţi sosiţi din Chile, Grecia, Ucraina, Japonia, Hong Kong şi România s-au calificat în finală doar 6 concurenţi. Printre ei – şi Alexandru Grecu, din Bistriţa.

Finala a urmat peste 2 zile, iar chitaristul bistriţean a fost considerat cel mai bun din competiţie, cucerind locul 2, în condiţiile în care locul 1 nu s-a acordat.

În cadrul festivalului au fost susţinute concerte în fiecare seară, la Casino Sinaia. Concertul de gală „Five o’clock” s-a desfăşurat în Sala Regatului din Castelul Peleş.

Una dintre zilele evenimentului a fost dedicată unei expoziţii deosebite – la Centrul Cultural Carmen Sylva – care a cuprins şi un curs de lutierie susţinut de „omul care face lemnul să cânte” – Constantin Dumitriu.

Alexandru Grecu este elev al Liceului de Muzică „Tudor Jarda” și studiază chitară clasică sub îndrumarea profesorului Valentin Pop.

Despre alte distincţii obţinute de Alexandru Grecu puteţi reciti accesând linkurile de mai jos:

VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…!

Un chitarist din Bistrița va reprezenta România în Estonia! Premiul cel mare – 5.000 euro!

VIDEO: Performanță de excepție pentru învățământul din Bistrița!

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM: Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon

Dacă e primăvară, e timpul pentru o verificare tehnică de sezon. Alege întotdeauna un Centru de Service Autorizat Mercedes-Benz, pentru a beneficia de cele mai bune servicii auto pentru mașina ta, efectuate de profesioniști. Ofertă specială, la Materom:

Degustări dulci pentru evenimente, la Cofetăria Cristina, oricând, cu programare! DISCOUNT pentru cei care încheie contracte în Aprilie

Ce veste bună! Acum, la Cofetăria Cristina poți programa oricând îți permite programul o degustare pentru...

Se fac angajări la Crama Veche, Amicii Building, Fan Courier, Ideal Print! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Crama Veche caută barman, Ajutor bucătar, Pizzer, ospătar și femeie pentru curățenie.  AMICII BUILIDNG angajează Contabil cu experiență, dedicat și orientat spre performanță, iar Ideal Print caută Graphic Designer. Noi locuri de muncă - la Ideal Print, Fan Courier, STEWO PLAST Năsăud și GB Instaplan, Oferta completă, mai jos: