-0.3 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

FOTO: La 16 ani, măcelar în Irlanda pentru a strânge bani să construiască un braț robotic

James Florin Petri este un licean din Bistrița ca oricare altul, unul care a obținut premiul I la Festivalul Național al Științei organizat la Zalău. Ce e cel mai interesant însă, e povestea din spatele brațului robotic construit de James, munca depusă și modul în care a reușit să își finanțeze singur proiectul la doar 16 ani.

Elev în clasa a XI-a B la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, James Florin Petri a reușit o performanță extraordinară: a construit un braț robotic, iar cu invenția sa a obținut locul I la Festivalul Național al Științei organizat la Zalău.

Înainte de diplome și felicitări, James a trecut prin multe în cei doi ani în care a lucrat la acest proiect. A muncit ca măcelar în Irlanda pe când avea doar 16 ani pentru a putea să finanțaze singur lucrarea:

„La acest proiect lucrez din vara lui 2016, când am lucrat ca măcelar în Irlanda ca să strâng bani pentru roboți. Nu am vrut să plătească părinții mei pentru tot. De atunci, brațul a tot avansat, versiune cu versiune. De la un clește, la o palmă asemănătoare unui picior de vultur și până la aspectul uman pe care îl are acum. Cel mai greu lucru a fost proiectarea pentru că aveam nevoie de multe noțiuni pe care nu le-am învățat în școală și a trebuit să le învăț singur de pe Internet sau prin încercări”, povestește James pentru Bistrițeanul.ro.

Până când brațul robotic a ajuns la forma de acum, formă cu care James a câștigat Festivalul Național al Științei, adolescentul a întâmpinat multe probleme. Cheia pentru a reveni pe drumul cel bun a fost… optimisul, după cum își amintește chiar el: „Cea mai mare lovitură am primit-o când motorul principal s-a ars și, pe moment, am avut impresia că nu mai merge nimic. Dar, după câteva zile, m-am trezit la realitate și am rezolvat problema cu gândul că totul e posibil dacă te dedici. Într-un final am reparat tot, deși asta m-a pus în urmă cu proiectul cu câteva săptămâni”.

O fetiță cu un cârlig în loc de mână a fost cea care i-a dat ideea

Când a văzut o fetiță care în loc de braț avea atașat un cârlig, James a știut ce are de făcut. Chiar dacă avea doar 16 ani, el a decis că trebuie să facă ceva pentru persoanele care își pierd un braț în accidente sau care se nasc cu această problemă. Ideea sa a fost de a le pune la dispoziție acestor oameni brațe robotice, care funcționează ca brațul uman, însă la prețuri mult mai accesibile decât ce există în acest moment pe piață.

„Cel mai tare m-a lovit când am văzut o fetiță care, în loc de un braț, avea un cârlig. Asta m-a făcut să mă gândesc: «Chiar nu se poate face nimic pentru fetița asta, nimic mai mult decât un cârlig?» Robotul pe care l-am construit este asemănător unui braț uman, poate fi manevrat exact la fel ca unul normal. Are cinci degete, cu degetul mare rotativ. Acestea se strâng cu ajutorul a patru motoare servo aflate în antebraț, printr-un sistem de tragere liniară. Robotul prezintă și un cot și un sistme rotativ pentru antebraț, acționate prin două motoare de înaltă putere. Manevrarea brațului se poate face printr-un sistem de butoane cu comenzi preprogramate, un sistem analog sau prin senzori musculari montați pe mușchii celui care manevrează robotul”, ne-a explicat James.

Anul viitor va termina liceul și planurile sale sunt să plece din țară. Vrea să urmeze facultatea chiar în Irlanda, țara în care a început visul său. Sistemul românesc de educație nu este neapărat pe placul său, spune că nu vrea să petreacă cinci-șase ore pe zi într-o bancă, mai ales când lumea are atât de multe de oferite și poate învăța atât de multe lucruri. James este pasionat de robotică, informatică, electronică, dar și de limba japoneză.

Experiența de la Zalău nu este singura de acest gen. James a participat la diferite concursuri în toată țara și de fiecare dată a obținut premii importante. Totuși, la Zalău a avut parte de sentimente unice: „Stăteam în public și mi-am auzit numele strigat pentru locul I. Pot spune că am simțit un val de bucurie atunci când am văzut că munca mea a fost valorificată și apreciată până la acest nivel”.

James învață acum la Colegiul Național „Liviu Rebreanu”, fiind elev în clasa a XI-a B, profil matematică-informatică și se pregătește pentru Universitatea Maynooth din Irlanda, Facultatea de Robotică și Dispozitive Inteligente.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...