La doar doi ani de la inaugurare, din cele 5 fântâni din centrul istoric mai funcționează doar două. Nici ultimele două „supraviețuitoare” nu se simt foarte bine, una având învelișul din lemn degradat și umflat.
Cu mare fast, în 2016 erau inaugurate 5 fântâni arteziene în centrul istoric al orașului. Jocuri de lumini și apă și muzică, aceste elemente trebuiau să ne facă să ne simțim ca în marile capitale europene.
Acestea au făcut parte din proiectul de regenerare a centrului istoric, pentru care Primăria Bistrița a primit nu mai puțin de 5 milioane de euro, din fonduri europene.
Fântânile amenajate prin proiect sunt situate pe Pietonalul Liviu Rebreanu, în Piața Mică, în fața Palatului Culturii, lângă căminul de bătrâni, în Piața Dominicană și pe unul dintre pasajele din apropiere.
Din cele 5 fântâni, doar două mai funcționează. Este vorba despre cea de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, care a renunțat între timp la jocul de lumini. Nici învelișul din lemn nu arată foarte bine, apa umflând și degradând banca amenajată pe marginea fântânii.
Fântâna din Piața Mică și-a pierdut și ea glasul, deși la inaugurare îi bucura pe cei prezenți cu muzică și jocuri de lumini. Mai mult, atunci când este pornită, aceasta inundă piațeta, cel mai probabil din cauza unei defecțiuni.
Despre fântâna din fața Palatului Culturii nu prea mai știe lumea, asta pentru că zona s-a transformat în parcare, iar jeturile care ies din piatra cubică rar mai pot fi admirate.
Seacă este și fântâna de lângă căminul de bătrâni, din Piața Dominicană. Senzorii de mișcare atașați la bază care ar trebui să pornească fântâna când cineva trece prin zonă nu mai funcționează nici ei.
Fântâna de pe pasajul din apropiere este cea mai degradadă. Plină de praf și fără pic de apă, aceasta și-a pierdut inclusiv tencuiala…