-0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO: Impresionante mesaje de suflet, realizate de micii pictori de la Palatul Copiilor: Un gând bun care să se amplifice…

Explozie de culoare și emoții – la Galeria Concentric din Bistrița, acolo unde 61 de copii între 3 și 16 ani care studiază pictura la Palatul Copiilor din Bistrița – au tras un semnal de alarmă. Între lucrări – și un tablou al copiilor din Ucraina găzduiți la Herina.

66 de lucrări impresionante, realizate de copiii care studiază pictură la Palatul Copiilor, au fost expuse timp de aproape o lună de zile în Galeria Concentric din Bistrița. Tema care traversează lucrările: Pictură pentru Pace.

Am ales această temă pentru că am fost și noi marcați de războiul care a izbucnit în februarie, la granița cu România. Eu și copiii am încercat să transmitem prin aceste lucrări ceea ce am înțeles noi, ceea ce ne dorim foarte mult. Pace. Este o valoare pe care probabil am prețuit-o mai puțin înainte decât acum.

Această expoziție este felul în care au încercat să se exprime elevii cercului de pictură de la Palatul Copiilor. Sunt multe simboluri, porumbei, autoportrete sau flori. Sper ca acest gând bun, acest nucleu de bunătate, să se amplifice și să ajute ca lucrurile să fie mai bine…”, a mărturisit Diana Morar, profesoară de pictură la Palatul Copiilor și directoarea instituției.

Expoziția a fost susținută financiar de Asociația „Grigore Moisil” și Asociatia Catharsis.

Lucian Rob ne-a oferit 66 de rame pentru lucrările expuse în Galeria Concentric. Mai mult, a oferit și mici premii copiilor. „I-a impresionat foarte mult pe copii să-și vadă lucrările expuse într-o galerie atât de frumoasă”, a admis profesoara Diana Morar.

Una dintre picturi reprezintă chiar o lucrare realizată de refugiații ucraineni din centrul de la Herina.

Ne-a fost destul de greu să comunicăm. Am realizat și un ghid bilingv, însă nu a funcționat așa cum ne-am fi așteptat. Copiii de la Palat le-au făcut la un moment dat un desen pe o hârtie foarte lungă. Au scris mesaje de încurajare, în limba ucraineană, cu ceară. Nu se vedea inițial nimic pe ea, dar i-am invitat pe copiii ucraineni să picteze peste hârtie, ca să descopere misterul ascuns acolo. Au ieșit la iveală toate acele mesaje de încurajare și prietenie. S-au bucurat foare mult. În pictura expusă aici scrie Să fiți fericiți!

 Este doar un fragment, din hârtia mai mare pe care le-am oferit-o atunci să deseneze… Este o lucrare de suflet…”, a explicat Diana Morar.

Ne interesează lumea în care trăim. Am discutat cu copiii care învață pictură la Palatul Copiilor. Sunt la curent cu ce se întâmplă în conflictul din Ucraina.

Ne-am dat seama că pacea și liniștea reprezintă cea mai importantă temă. Cel mai important subiect care face posibilă existența tuturor celorlalte…

Am încercat să-i și liniștim pe copii, să le explicăm faptul că ne putem implica și noi cumva. Putem face ceva. Le-am explicat că mesajul lor este important și contează. Că poate fi auzit și ascultat… Atâta putem să facem deocamdată…”, a explicat prof Diana Oancea Morar.

Sarah Rus, elevă în clasa a VII-a, care face pictură în grupa de performanță la Palatul Copiilor, a fost aleasă să spună câteva cuvinte.

Sarah Rus i-a felicitat pe părinții care și-au susținut și încurajat copiii să picteze. „Mulțumim doamnei profesoare pentru că ne-a ajutat să ne îndeplinim un vis. Ca artist care am început de mic copil, pot să recunosc că acesta a fost primul meu vis: să am o lucrare expusă undeva… Nu doar eu, ci și copiii mai mici s-au bucurat să-și vadă lucrările expuse. Și toate sunt frumoase în felul lor”, a mai spus Sarah Rus.

Sunt lucrări realizate în diferite tehnici. Avem și colaje, și grafică, dar și o lucrare țesută din bucăți de hârtie. Le-am oferit copiilor hârtii foarte lungi, pe care i-am lăsat să se distreze – să facă action painting. Deci au putu să facă tot ce au dorit, cu culorile pe care le-am avut la dispoziție.

I-am provocat apoi să se gândească la motivele păcii. Nu toate au însă un asemenea substrat. Unele sunt foarte jucăușe, dar cele mai multe au simbolurile păcii în ele: porumbei, cuvinte, mâini, cărți. Copiii nu au fost îngrădiți în niciun fel. Mi-am dorit doar să dea ce este mai bun din ei”, ne-a mai mărturisit Diana Morar.

Profesoara care coordonează grupele de pictură la Palatul Copiilor din Bistrița ne-a explicat că încă de acum doi ani, aici se lucrează după o programă aprobată la nivel național.

Nu se încearcă o standardizare prea strictă, pentru tocmai acesta este scopul. Fiecare copil care vine dintr-un mediu formal să-și găsească aici un spațiu al libertății în care să se dezvolte. Noi funcționăm cu un număr mai mic de copii. Iar dacă am avea o programă foarte strictă, ar fi greu să facem ceva pentru fiecare copil, individualizat.

De aceea programa aici este mai relaxată. Pentru noi evaluarea sau notele constă în asemenea expoziții, în spectacole de dans și teatru sau proiecte realizate de copii. Nu sunt copii de la Arte, sunt copii din toate școlile din Bistrița. Se vede o anumită diferență, care este absolut firească. Este un simbol al autenticității lor, practic…”, a mai spus profesoara Diana Morar.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...