Fecioara Maria purtând cunună ca pe Someș, îmbrăcată în port popular din Bucovina sau în văluri de mătase din zona Oltului, turnul Bisericii Evanghelice inserat într-o icoană pe sticlă sau serafimi cu multiple aripi – sunt doar câteva provocări vizuale oferite de expoziția „Icoana din sufletul meu”.
Avem de admirat în aceste zile, la Centrul Comunitar pentru Tineret de pe Pietonalul Liviu Rebreanu, o expoziție extraordinară de icoane pe sticlă inaugurată zilele trecute și realizată de elevii Liceului de arte „Corneliu Baba” și cei de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”. „Icoana din sufletul meu” a ajuns la ediția cu numărul X, grație implicării și insistenței profesoarelor coordonatoare – Oana Cârlig de la „Corneliu Baba” și Alina Oros de la „Lucian Blaga”.
„Nu este prima expoziție la Centrul Comunitar, am expus acolo și acum un an sau doi, iar în acest an am încercat să aducem în plus față de creațiile celorlalți ani – tema centenarului. Cei care au dorit și s-au simțit inspirați de acest subiect, au avut libertatea de a interveni puțin asupra lor și a le reinterpreta, introducând motivele tradiționale românești. Am consultat din nou, izvoade vechi cu Fecioara Maria și Pruncul Iisus, iar ca temă de documentare le-am dat elevilor să studieze costumul popular din mai multe zone ale țării… Am încercat s-o îmbrăcăm pe Maria și pe Iisus în costume populare, ca să marcăm anul centenar, dar fără să intervenim prea mult asupra lor, ca să nu deviem de la conceptul de icoană… Am combinat ideea de pictură naivă, de izvod vechi, cu amprenta noastră, cu specificul zonei… Au fost iconițe în care Fecioara Maria era îmbrăcată cu cunună ca pe Someș sau în port popular din Bucovina sau în văluri de mătase din zona Oltului… Le-am interpretat puțin…”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro profesoara Oana Cârlig.
Au participat elevii de clasa a IX-a, X-a, a XI-a de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” și o parte dintre elevii de gimnaziu cu care lucrează profesoara Alina Oros la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, iar pe simezele Centrului Comunitar sunt expuse aproximativ 60 de icoane.
„Celor mai mari, de clasa a XI-a, care au intrat deja pe specializări, cum sunt cei de la grafică, le-am permis un pic mai mult… Pornind de la ideea de înger și aripă, ei au făcut adevărate compoziții libere care trec puțin de ideea de icoană – spre artă grafică. Dar s-au folosit și ei de motive populare, sau simboluri locale cum ar fi turnul bisericii Evanghelice, serafimi cu multe aripi îmbrăcați în costume tradiționale… Au avut de ales – unii au preferat să rămână la izvoadele vechi, la icoana clasică, altora cărora le-a surâs ideea de a reinterpreta și de a depăși conceptul de icoană, au fost liberi să creeze ce vor…”, a mai explicat profesoara Oana Cârlig.
La vernisaj au participat istoricul de artă Vasile Duda, directorul Liceului de Arte, Macedon Retegan, profesorul de religie Ioan Bojor, alături de cele două profesoare coordonatoare și zeci de elevi și părinți – unii îmbrăcați chiar în ie tradițională, pentru a intra și mai bine în atmosfera evenimentului.
Lucrările copiilor pot fi admirate pe pietonal până spre sfârșitul lunii aprilie.
Foto @ Bogdan Dănilă