Peste 60 de scafandri din cadrul structurilor de intervenție ale inspectoratelor pentru situații de urgență din 12 județe ale țării au participat zilele acestea la un stagiu național de perfecționare. În această dimineață, aceștia au efectuat un exercițiu demonstrativ în condiții dificile – scenariul a presupus salvarea a două victime blocate într-un autoturism căzut în lacul Colibița, aflat la o altitudine de aproximativ 830 de metri.
„Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Bistrița” al județului Bistrița-Năsăud și Centrul de Antrenament al Scafandrilor din Constanța, a organizat un amplu exercițiu demonstrativ în mediu acvatic, desfășurat în zona lacului Colibița, în cadrul unui stagiu național de perfecționare a scafandrilor salvatori”, transmite ISU BN.
Activitatea a reunit, timp de patru zile, peste 60 de scafandri din cadrul structurilor de intervenție ale inspectoratelor pentru situații de urgență din 12 județe ale țării.
Aceștia au participat la sesiuni intensive de pregătire teoretică și practică, desfășurate într-un mediu natural provocator, cu scopul consolidării deprinderilor esențiale în intervențiile de salvare subacvatică.
Punctul culminant al stagiului l-a constituit exercițiul demonstrativ derulat în dimineața zilei de astăzi, în condiții meteorologice deosebit de dificile: ninsoare, temperatură scăzută a apei și vizibilitate aproape nulă.
„Scenariul exercițiului a presupus salvarea a două victime blocate într-un autoturism căzut în lacul Colibița, aflat la o altitudine de aproximativ 830 de metri. Acesta a simulat o intervenție complexă, ce implică atât scufundarea în condiții periculoase, cât și extracția și stabilizarea victimelor până la predarea acestora către echipajele medicale.
Pe parcursul activității, au fost urmărite mai multe obiective operaționale, printre care:
• coordonarea și sincronizarea echipelor de scafandri din județe diferite,
• aplicarea protocoalelor de salvare în mediu acvatic,
• utilizarea echipamentelor specifice în condiții dificile,
• evaluarea capacității de reacție și adaptare la scenarii reale„, mai spune sursa citată.
În anul 2024, echipajele de scafandri din cadrul ISU au fost angrenate în peste 350 de misiuni de căutare și salvare în medii acvatice, multe dintre ele cu un grad ridicat de risc și dificultate.
Doar în primele trei luni ale anului 2025, la nivel național au fost deja înregistrate 29 de astfel de intervenții.