„Ne-am întors profund transformați… !”, ne-au povestit profesorii și elevii Colegiului „Liviu Rebreanu”, după o săptămână petrecută în Belgia, în cadrul unui proiect Erasmus+. Au vizitat inclusiv Parlamentul European, ca să se convingă cine, cum și după ce criterii ia decizii în numele nostru.
Patru elevi și doi profesori de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița au petrecut recent o săptămână memorabilă, în partea flamandă a Belgiei, la Zottegem.
A fost posibil grație unui proiect Erasmus+ intitulat IT’S TIME” (2023-1-RO01-KA220-SCH-000159201).
A fost prima mobilitate cu elevi din cadrul proiectului și a avut ca temă producția și consumul responsabile.
Proiectul este coordonat de Colegiul Liviu Rebreanu și implică parteneri din Belgia, Croația, Italia, Letonia, Polonia, Portugalia și Turcia.
Acesta este construit în jurul țintei cu numărul 12 – Producție și consum responsabile. Sunt, per total, 17 obiective propuse de statele membre ale Națiunilor Unite spre a fi atinse până în anul 2030. Scopul? Să asigure tuturor cetățenilor planetei o viață mai bună, mai prosperă și mai sănătoasă.
„La Zottegem, în școala gazdă Go! Atheneum, am discutat împreună cu partenerii noștri despre prioritățile naționale din fiecare țară privind sustenabilitatea.
Au fost organizate ateliere de lucru pentru a învăța împreună cum să reducem risipa alimentară sau cum să încetinim consumerismul în materie de modă.
Într-una din zile, alături de ceilalți participanți la proiect, am ecologizat, din caiace, o porțiune a unui rău din orasul Gent.
Ne-am lăsat inspirați fe felul în care belgienii din zonă reușesc să influențeaze calitatea aerului pe care îl respiră. Reușesc să facă asta transformând în prioritate mijloacele de deplasare verzi – bicicleta, trenul, autobusele.
Am vizitat magazine care promovează produsele locale, obținute într-un mod sănătos. Iar elevii s-au amuzat construind ținute cool din combinații de haine vechi, din magazinele second hand. Le-au oferit, practic, o nouă viață, folosindu-și creativitatea și îndemânarea”, ne-a povestit profesoara Alice Trif.
Elevii și profesorii Colegiului „Liviu Rebreanu” au avut șansa de a intra în spațiul de lucru pe care școala din Zottegen îl pune la dispoziția elevilor și comunității pentru a face bricolaj. Astfel, instituția de învățământ belgiană îi încurajează pe toți să cumpere mai puțin și să (re)folosească obiectele și lucrurile vechi.
„Resursele noastre naturale sunt importante și limitate. Iar mobilitatea în Zottegen ne-a oferit posibilitatea de a discutat despre modul în care le putem utiliza mai înțelept.
La Bruxelles, am vizitat Belexpo – o expoziție interactivă care ne-a arătat cum și în ce măsură planeta noastră suferă. Am avut parte de activități ludice și interactive care ne-a ghidat pașii spre a deveni eroi climatici.
Probabil vârful de lance al săptămânii a fost vizita ghidată la Parlamentul European. Am reușit să înțelegem aici mai bine cine, cum și după ce criterii ia decizii în numele nostru și ne reprezintă interesele.
A fost o săptămână plină, din care ne-am întors profund transformați! Ne-am convins că schimbarea poate avea loc și că noi suntem vectorii ei…”, a concluzionat profesoara Alice Trif.