0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO – Impresionant gest: Elevii Colegiului „Andrei Mureșanu” au curățat ieri mormântul Textoris

Impresionant gest al elevilor de la Colegiul „Andrei Mureșanu”: însoțiți de profesoarele Karina Ciuruș și Aurelia Hîruța – 10 elevi din clasele a X-a E și a XII-a D au curățat ieri mormântul Textoris din cimitirul evanghelic.

Zece elevi de la Colegiul „Andrei Mureșanu” însoțiți de profesoarele Karina Ciuruș și Aurelia Hîruța și-au petrecut câteva ore din Săptămâna verde în cimitirul evanghelic. În ciuda ploii mărunte și sâcâitoare, elevii au curățat ansamblul funerar Textoris.

Mormântul era îngropat în iederă, până la finalul lunii martie. Damaschin Berende – voluntar Tășuleasa Social și președinte al Clubului Sportiv Sleddog Bistrița – l-a curățat atunci, scoțând la lumină impresionantele pietre funerare. 

FOTO – Impresionant: Damaschin Berende, voluntar Tășuleasa Social, a curățat un mormânt istoric al Bistriței

Elevii de la Colegiul „Andrei Mureșanu” au continuat admirabil munca voluntarului, curățând pietrele de mormânt și splând petrele funerare. Au promis că vor reveni când vremea va fi mai frumoasă, pentru a-l și înfrumuseța.

Cei zece elevi sunt Pop Eliza, Antonia Vrâncean, Bic Roxana Raquel, Carja Biana, Cifor Raluca, Mariș Paula, Mureșan Ovidiu, Rău Noelia, Sigmirean Cristiana și Vălean Alexandru.

Ansamblul funerar Textoris din Cimitirul Evanghelic Bistrița cuprinde trei pietre funerare. Una dintre ele îi aparține Camillei Textoris – născută în noiembrie 1854, decedată în martie 1901, la doar 47 de ani.

Pe piatra ei funerară – cea mai impozantă și mai bine păstrată dintre cele trei – apare mesajul: DER edlen Wohltaterin
Ihrer Vaterstadt
Die Dankbare Stadtvertretung

(în traducere liberă: nobilă binefăcătoare
Orașul natal
Consiliul Local veșnic recunoscători)

La începutul anilor 1900, în Bistrița funcționa o fundație cu numele Camilla Textoris. Pentru că nu a avut copii, Camilla Textoris a donat ȋntreaga ei avere Bisericii Evanghelice din Bistrița.

Camilla Textoris a donat și suma de 4.120,54 de coroane pentru construcția noii clӑdiri a Gimnaziului Evanghelic (actuala clӑdire a Colegiului Liviu Rebreanu), finalizatӑ 9 ani dupӑ decesul ei.

A fost cea mai mare sumӑ oferită de un donator individual.

Piatra funerară gri cuprinde patru nume ale familiei Textoris, inclusiv Regine Textoris și Luise Textoris.

Luiza Textoris este și un personaj într-un roman oniric fantastic publicat în 2012, de romancierul și criticul stabilit în Cluj – Corin Braga. Acesta obișnuia să se plimbe prin cimitirul evanghelic – pe când era profesor la Colegiul Andrei Mureșanu – iar piatra funerară a Luizei Textoris l-a impresionat într-atât încât a transfigurat-o într-un personaj livresc. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...