Rafturi pe jumătate goale, priviri triste și resemnate, două ultime standuri de cărți și alte sute de cărți deja împachetate în cutii, gata să fie trimise înapoi… Cam așa poate fi descrisă atmosfera în cea mai veche librărie a orașului: Aletheia – Casa Cărții Nicolae Steinhardt. Librăria se închide pe 1 iulie. Care este motivul:
În toamna lui 2023 se închidea Librăria Radu Petrescu, din Piața Petru Rareș. Iar de aproximativ o lună de zile, în mediul online se vorbește și despre închiderea librăriei din Piața Mihai Eminescu.
Angela Chiuzan – librar aici de 30 de ani, a explicat pentru Bistrițeanul.ro că „vânzările au început să scadă vertiginos în timpul pandemiei. Lumea s-a obișnuit atunci să cumpere online. Iar editurile au început să propună reduceri foarte mari la vânzările online. Însă nouă, ca librărie, nu ne-au oferit aceleași reduceri.
Veneau clienții, răsfoiau o carte dar o comandau apoi de pe site-ul editurii. La noi descopereau că e mai scumpă cartea decât pe site. Editurile au reprezentat cea mai mare concurență pentru noi. Dacă am fi primit și noi, ca libărie, același discount, ca să-l putem oferi apoi clienților – era altceva…”
Angela Chiuzan a recunoscut că atunci când angajații au aflat că librăria se închide au trăit un adevărat șoc.
„Librăria asta există aici de 33 de ani…! Eu lucrez aici de 30 de ani. Am avut un șoc la început. Pe de altă parte, înțeleg deciziile acționarilor. Nu au cum să aducă bani de acasă pentru salariile noastre, dacă nu se fac vânzări deloc…
Copiii și tinerii cumpără foarte puține cărți în ultimii ani. Și numai dacă e lectură obligatorie la școală. Foarte rar vin să cumpere cărți din plăcere…
Ieri ne-am trezit aici cu un poet care ne-a făcut cadou un volum de versuri publicat acum câțiva ani. Avea semn de carte la un poem care prevestea cumva finalul librăriilor… Lumea s-a arătat peste tot întristată și dezamăgită de închiderea librăriei… Dar mi se pare că așa cum au dispărut ziarele tipărite, așa vor dispărea și cărțile…”, ne-a mărturisit Angela Sângeorzan.
Acționarii Aletheia SA au încercat să suplinească vânzările slabe de carte cu produsele de papetărie. Dar nici aici nu au avut prea mare succes. Toate supermarketurile vând acum produse de papetărie, la prețuri mai mici.
Spațiul foarte generos din Piața Mihai Eminescu implică și cheltuieli foarte mari. Mai ales pe timp de iarnă. În plus, și gazul și curentul s-au scumpit semnificativ în ultimul an.
Cei 5 angajați ai librăriei vor intra în șomaj din 1 iulie.
Se discută despre posibilitatea de a păstra centrul de multiplicare. Foarte multă lume s-a obișnuit să utilizeze xeroxul care există la parterul librăriei.
„Lichidare de stoc nu înseamnă neapărat mari discounturi suplimentare. Am scăzut prețurile cât am putut. Au venit și zilele trecute două-trei clase să cumpere cărți pentru premiile elevilor…
În rest, eram ca într-un showroom, ca la o expoziție: lumea venea, se uita, pleca…
Au venit unii care ne-au și certat – de ce închideți librăria?! Ce vrem să faceți aici – sală de jocuri de noroc?!?
Mulți s-au supărat, mulți s-au arătat dezamăgiți…Le-am răspuns tuturor cu o întrebare: de câte ori ați intrat în librărie – în ultimul an ca să cumpărați o carte ?! Cei mai mulți au ridicat din umeri, mormăind – da, aveți dreptate…”, ne-a mai povestit Angela Chiuzan.
Între cutiile de carton și marfa împachetată pentru a fi returnată – Angela Chiuzan are aproape și cartea de onoare a librăriei. Își amintește cu drag de evenimentele culturale extraordinare care au însuflețit acest spațiu, dar și de oamenii de excepție care i-au trecut pragul.
Da sunt absolut sigur ca în cel mai scurt timp va apărea acolo o sală de păcănele! Că alea ne plac nouă! Cam ala e gradul nostru de culturalizare! La cât de mult frecventăm librăriile și bibliotecile!! Un alt exemplu stă să se prăbușească la 200 m de această librărie, sediul fostei Biblioteci județene! Și din păcate tocmai autoritățile poartă vina principală pentru acest dezastru al culturii!
Probabil ca acolo cineva va face un ” fagadau „…