Agro Expoziția de Primăvară și-a deschis azi porțile, la Liceul Agricol din Bistrița. În curtea liceului au fost expuse utilaje, logistică și tehnologie modernă – unele pentru prima oară la Bistrița.
Expoziția auto a fost prezentată vizitatorilor de elevii voluntari ai liceului. Iuliana Conț (clasa a IX-a, profil Horticultură) și Alexandra Vițan (clasa a X-a Lucrător în Agroturism) s-au ocupat de grupurile de vizitatori.
„Au venit grupuri de elevi de la câteva licee din Bistrița, dar și de la țară, din Sânmihaiul de Câmpie, de exemplu.
Le-am arătat tractoarele de ultimă generație și le-am explicat că unele se folosesc la recoltat dovleci. Altele se folosesc în vii și livezi. Dronele au făcut mare senzație, pentru că n-am mai văzut așa ceva până acum nici noi. Am aflat că dronele pot să împrăștie semnițe, îngrășăminte sau tratamente pentru plante. Drona aceea mai mică detectează plantele în cele mai mici detalii și bolile lor”, ne-au explicat cele două eleve.
Alexandra Vițan s-a declarat încântată de cursurile de la Liceul Agricol. După absolvire, tânăra visează să-și deschidă o pensiune agroturistică.
Evenimentul a presupus și o expoziție de vinuri din podgoriile și cramele locale, dar și un mic târg de produse hand made și bijuterii.
Ca să se încadreze în specificul expoziției, Daniela Marcu a pregătit inclusiv cercei și pandative cu mini-biscuiți, caovrigi sau kurtos kalak.
Nu au lipsit nici procesatorii de produse agroalimentare, crescătorii de păsări sau animale din județ.
În curte au fost expuși și cei trei cai ai Liceului Agricol care încă nu pot fi călăriți, după cum ne-a explicat Sebastian Matei Baciu. Tânărul este elev în clasa a X-a D, Agroturism.
Vine din Archiud să facă școală la Liceul Agricol, iar după ce termină școala profesională ar vrea să continue cu Medicina veterinară. Sebastian Baciu a fost și el voluntar astăzi pentru cei care au vizitat Liceul Agricol, prezentându-le povestea celor trei cai.
O firmă din Făgăraș a prezentat vizitatorilor cel mai nou model de dronă agricolă, lansat chiar ieri de producătorul DJI Agriculture – drona AGRAS T50.
„Avem și tipul de dronă Agras T30, cu un bazin de 30 de litri și o lățime de lucru de maxim 9 metri. Au o autonomie de 10-12 minute iar ca productivitate cu modelul Agras T30 se fac în 12 ore în medie cam 100 de hectare. Cu drona lansată ieri, Agras T50, se preconizează că se pot acoperi cam 150 de hectare.
Dronele pot împrăștia și semințe cu un kit special de spreading, dar sunt concepute în special pentru tratamente fito-sanitare.
Drona cea mică este folosită pentru cartare și pentru starea de sănătate a culturilor. Este dotată cu o cameră multispectrală și poate detecta clorofila din plante sau buruienile pentru aplicări în rată variabilă”, ne-a explicat Andrei Istrate, de la Riagro.
În program a fost inclusă și o dezbatere tematică adresată mediului de agro-business, fermierilor și persoanelor interesate de educația agricolă – intitulată Educația și practica agricolă în Era Agriculturii 4.0.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Direcția pentru Agricultură Județeană Bistrița -Năsăud și Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR-Mândru că sunt fermier).
Azi, la Agricol – Mânzișor
Maximus, sclav gladiator,
Cere, ieșit din Spirit Sfânt,
Liceului mai mult pământ.
Primarii – școlile mânzesc,
Dar mânjii lor se nărăvesc
Și cer, cu coamele în vânt,
Liceului mai mult pământ.
În spațiul ce-l vor câștiga
Ca vântul – toți vor alerga.
Vor paște mândri – turița
De pe dealuri – la Bistrița.
Iar Crețu – Turc – Niculae
Vor desface fân din claie,
Și, ca semn de împăcare,
Vor necheza – fieștecare.