-1.2 C
Bistrița
sâmbătă, februarie 22, 2025

FOTO: Două morminte preistorice, descoperite lângă zidul sacristiei, la biserica evanghelică din Vermeș!

S-au încheiat cercetările arheologice preventive la fosta biserică Evanghelică din Vermeș (comuna Lechința). Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan – arheologi la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud – au făcut parte din echipa care a descoperit o mulțime de noi informații referitoare la istoricul evoluției bisericii.

Cercetările arheologice la biserica din Vermeș ar fi trebuit să aibă loc la sfârșitul anului 2023. Din cauza timpului nefavorabil, însă, acestea au fost decalate pentru anul 2024.

Cercetărrile s-au încheiat recent, iar specialiștii Muzeului din Bistrița au reușit să identifice și să cerceteze sacristia perioadei catolice a bisericii din Vermeș. Este vorba de cea situată pe latura nord-estică.

A fost identificat un zid masiv în imediata apropiere.

Fosta sacristie a fost demolată încă din perioada medievală. Piatra a fost reutilizată pentru faza ulterioară de construcție a bisericii.

Nu a mai fost identificat decât patul zidăriei acesteia, realizat din piatră de râu prinsă cu lut.

Pe latura estică aceasta a fost grav afectată de o groapă de var modernă, folosită pentru ultima tencuială aplicată pereților exteriori ai bisericii”, au transmis arheologii Muzeului Județean din Bistrița.

Noul zid identificat are o structură extrem de compactă. Este realizat din piatră fasonată prinsă cu lut. Se afla la o distanță de circa 50-60 cm de zidul care închidea latura nordică a sacristiei. Zidul continuă atât spre est, cât și spre vest.

Există posibilitatea ca acesta să fi fost un posibil zid de incintă al unei faze timpurii a bisericii. Totodată, este posibil să fi fost zidul unei construcții încă necunoscute din imediata apropiere a bisericii – consideră specialiștii muzeului.

Pe lângă un bogat material ceramic medieval identificat, între descoperiri se remarcă și câteva  complexe preistorice din epoca bronzului mijlociu.

De asemenea, s-a descoperit și material ceramic ce poate fi încadrat în prima epoci a fierului.

Tot lângă zidul demantelat al sacristiei, sub nivelul acesteia, au fost identificate două morminte cu material ceramic preistoric.

Cu speranța că cercetările arheologice vor continua la biserică, mulțumim prietenilor de la asociația Petrus Italus Trust – pentru sprijinul nemărginit și răbdarea care au avut-o cu noi. Mulțumim tuturor voluntarilor participanți pe șantier, în special celor de la Școala Gimnazială Uriu (coordonați de profesorul Adrian Szakacs) și Școala Gimnazială Tiha-Bârgăului (profesor Ștefan Sălăgean)”, au transmis Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan – arheologii Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.