-4 C
Bistrița
vineri, februarie 7, 2025

FOTO: De ani de zile, în luptă cu gunoaiele

De ani de zile s-au angajat într-o luptă înverşunată împotriva gunoaielor, şi încă nu au de gând să renunţe. Nici n-ar avea cum, atâta timp cât nesimţirea unora lasă încă urme dezgustătoare în jur. Iar gunoaiele par că nu se mai termină…

A fost zi de Curățenie Națională în România pe 21 septembrie. Voluntari din 25 de județe ale României au participat la cea mai mare mobilizare de voluntari din ţară, cu scopul de a strânge deşeurile din arealele naturale.

O primă estimare arată că peste 118.000 de voluntari au adunat 125.000 saci cu deșeuri în România.

În Bistrița-Năsăud, la ziua de curăţenie din 21 septembrie au participat 1.130 voluntari. S-au adunat 2.470 de saci cu deșeuri carevor contamina, de acum, mai puţin zonele naturale.

Inclusiv jandarmii şi pompierii bistriţeni s-au implicat în acţiunea de ecologizare şi au strâns gunoaiele uitate de alţii în natură:

Anul acesta, pe lângă activitățile specifice campaniei de igienizare a arealelor naturale – am propus activități de informare și responsabilizare tuturor voluntarilor și instituțiilor implicate. Aplicarea conceptelor “ZERO DEȘEURI” și “KILOMETRUL ALBASTRU” au fost două modalități eficiente și inovative. Cei interesaţi au putut aborda – prin intermediul acestora – cauza și nu doar efectul acestui flagel scăpat de mult de sub control. Este vorba de poluarea mediului natural…”, a precizat Cristian Ţetcu, coordonator județean Lets Do It, România!

Recomandăm voluntarilor activități pe cursurile râurilor și în ariile naturale protejate –  două resurse neprețuite pentru noi toți”, a mai transmis Cristian Țetcu, mulțumind  tuturor celor implicaţi.

Romsilva Parcul Național Munții Rodnei alături de colaboratorii lor – Primăriile Rodna, Săcel, Borșa, Liceul Tehnologic „Florian Porcius” Rodna şi colegii  de la District Silvic Rodna – au demonstrat, de asemenea, că sunt conştienţi de faptul că Natura înseamnă viață:

Cifre îngrijorătoare 

Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an. Dintre acestea, mai puțin de 10% sunt reciclate. Media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat.

România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor. Din 2020, dacă nu vom putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.

“Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România.

Din 2010 și până în prezent, “Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50 000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Foto @ Let`s Do It, BN

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Spot GSM și Barista Caffee&Bistro te cinstesc cu o cafea!

În luna Februarie, la Spot GSM vrem să îți arătăm aprecierea noastră într-un mod aparte: îți oferim o cafea caldă din partea noastră! Împreună cu partenerii noștri de la Barista Caffee&Bistro, vrem să îți facem fiecare vizită în magazinele noastre, mai plăcută.

Peste 700 de rochii de mireasă vă așteaptă în weekend la Magia Nunților – Târgul de Nunți de la Giulia 1

Dacă ați programat nunta anul acesta și sunteți în căutarea celei mai frumoase rochii de mireasă,...

Depozitul de Flori AnnaFiori.ro angajează grădinar calificat. Arena by Casa EMA are nevoie de ospătar

Depozitul AnnaFiori.ro caută grădinar calificat! Clinica de Psihologie și Psihoterapie de pe str. Împăratul Traian nr. 42 își mărește echipa! Se caută persoane calme, creative și dornice să lucreze alături de copiii cu diferite tulburări (autism, ADHD). Restaurantul Arena by Casa EMA angajează ospătar. NOI locuri de muncă, în Bistrița: