0.8 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FOTO – Cum a reinventat o bistrițeancă tăiețeii bunicii! Aceasta produce paste, fără strop de chimicale

Cine ar fi crezut că vom putea cumpăra paste sănătoase, fără aditivi, produse chiar în orașul nostru? Dana Andron a făcut acest lucru posibil, după ce a renunțat la job și a pus pe picioare un atelier de paste.

Paste made in Bistrița-Năsăud! Le găsiți în fiecare weekend la târgul de lângă Biserica Evanghelică. În spatele acestui proiect se află bistrițeanca Dana Andron, care și-a investit economiile, timpul liber și toată energia pentru ca bistrițenii să aibă ocazia să guste paste artizanale, făcute local.

Această afacere a luat naștere dintr-o mare pasiune pentru paste. Dana a început prin a-și aduce paste din Italia pentru consumul personal și a ajuns să le facă singură. Nu se inspiră din vreo rețetă italiană, ci tocmai din banalii tăieței, pe care îi face de când era mică alături de bunică și mamă.

A început timid, prin a face paste pentru consum propriu și pentru prieteni și a testat mai apoi și piața la târgul local. I-a dat aripi tocmai feedback-ul pozitiv. Cei care cumpărau o pungă de paste de la ea reveneau și o căutau.

Să nu mai punem la socoteală faptul că Dana le pune la dispoziție, pe Artisanal Pasta, și rețete celor care ar mânca paste, dar n-au idei.

„Suntem fani paste, paste cu orice, cu legume sau cu carne. Cumpăram paste, am adus inclusiv din Italia, însă la un moment dat am zis să încep să le fac eu, mai ales că fac de când mă știu cu mama tăieței pentru supă. Apoi am zis: ce-ar fi să îmi iau o mașină mică de făcut paste? Am învățat și procesul de facere a lor. Am chemat prietenii la masă, cărora le-a plăcut foarte mult și m-am gândit: Ce-ar fi dacă aș transforma asta într-o afacere?”, explică bistrițeanca.

„Minunea” culinară cu doar trei ingrediente

Pastele realizate de Dana n-au văzut niciun aditiv sau chimicală. Singurele ingrediente folosite de bistrițeanca de 36 de ani sunt făina, ouăle și un praf de sare. Făina este adusă direct de la moară și nu conține aditivi, iar ouăle sunt și ele din producție locală.

Momentan, Dana face tagliatelle și popularii tăieței pentru supă. Aceasta a încercat și câteva sortimente pentru vegetarieni sau pentru cei care vor să îi „păcălească” pe cei mici să mănânce legume. Este vorba despre tagliatelle cu spanac, sfeclă, morcov  sau verdețuri.

„Spanacul este foarte benefic, sfecla și morcovul la fel. Ideea mea a pornit de la a mânca sănătos și produs la noi, fără E-uri și altele. Inclusiv făina o iau direct de la moară, fără amelioratori”, spune Dana.

Pastele sunt făcute parțial manual, Dana ajutându-se și de o mașină mică de făcut paste. Pentru ca o pungă de paste să ia naștere are nevoie de 3-4 zile. Acestea sunt frământate, lăsate la dospit, întinse, tăiate și uscate natural.

O pungă de paste costă 7 lei, însă merită toți banii, gustul acestora rivalizeazând cu cele produse în Italia, țara mamă a pastelor.

Bianca SARA
Bianca SARA
A absolvit Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca și are un masterat în Comunicare și Mass-Media, urmat la aceeași facultate. Activează în presă din anul 2011. De-a lungul timpului a colaborat cu mai multe ziare locale și câțiva ani cu o revistă regională de business. Din anul 2013 este corespondent pe Bistrița-Năsăud al ziarului național Adevărul. Colaborarea cu Bistrițeanul.ro a început în anul 2014.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...