1.7 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi a făcut senzaţie în centrul Bistriţei…!

Au venit pentru prima oară la piaţa locală din Bistriţa, la invitaţia Direcţiei Agricole din Bistriţa, care i-a sprijinit mult în numeroase proiecte. Şi se pare că au dat lovitura! În doar două ore, cei din Cooperativa Agricolă au reuşit să impresioneze pe toată lumea şi să-şi vândă aproape toată marfa, fiind nevoiţi să solicite „întăriri”…

Savuroase bunătăți din Ținutul Grăniceresc au făcut senzaţie astăzi, într-o ediţie specială a târgului Produs în Bistriţa-Năsăud. Zeci de clienţi au trecut pe la standurile producătorilor, s-au târguit, au gustat, s-au minunat şi în final, copleşiţi de gusturile şi aromele fabuloase de demult – şi-au umplut sacoşele.

Pâine și produse de panificație tradiționale, toate coapte în cuptor la foc de lemne, specialități din păstrăv, brânzeturi naturale de la poalele Munților Călimani, Munților Rodnei și Țara Năsăudului, prăjituri de casă, uleiuri presate la rece, miere și produse apicole, zacuscă cu hribi, siropuri și dulcețuri parfumate din Pasul Tinuța, legume proaspete și naturale de Dumitra și Monor – toate au făcut deliciul bistriţenilor care au luat cu asalt piaţa locală de lângă Biserica Evanghelică.

Suntem pentru prima oară aici, la Bistriţa. Am fost prezenţi şi la Romexpoe, şi în curtea Ministerului Agriculturii. Acolo ne-am prezentat cu brânza frământată din Sângeorz Băi, şi cu celelalte şase produse montane recent atestate… S-au vândut toate produsele şi la Bucureşti, în prima zi. Se pare că şi aici avem noroc…”, a povestit zâmbind plină de energie, Mariana Floarea Larionesi, preşedintele Cooperativei Agricole.

Tot ea ne-a explicat şi cum anume funcţionează lucrurile în această cooperativă. „Sunt în jur de 400 de membri cooperatori – adică proprietari de văcuţe. Îi cunosc pe toţi, pentru că în Cooperativa noastră, cam prin luna mai începe transhumanţa… Mergem cu vacile şi cu oile sus la munte. Când ajungem pe munte începem prima mulsoare. Şi vine fiecare să-şi mulgă vaca… Ajungem să povestim, să ne spunem păsurile, necazurile, bucuriile…”, a povestit Mariana Floarea Larionesi.

Are 45 de ani şi se mândreşte că toţi sunt ai ei. „Sigur, am avut şi  probleme. Ca-n viaţă. Nu ne iubeşte chiar toată lumea… Este şi multă invidie, au fost şi unii care ne-au cam pus beţe-n roate… Dar  Cooperativa noastră e ca o familie unită. Nu ne lăsăm aşa uşor. Suntem 7 membri fondatori şi punem toţi mâna şi muncim cot la cot… Este foarte multă muncă de voluntariat. Abia apoi împărţim câştigurile. Suntem transparenţi, nu avem nimic de ascuns şi nici nu încercăm să păcălim pe nimeni… Nu-i uşor să păstrezi armonia şi echilibrul între cei 400 de membri… Dar fiecare trebuie să-şi spună necazul şi dorinţa. Iar noi trebuie să încercăm să rezolvăm şi problema omului…”, admite Mariana Floarea Larionesi.

Este singura cooperativă agricolă din judeţ. „Ba chiar aş îndrăzni să mă laud că suntem singura de acest fel din România…! Eu nu ştiu să mai existe o asemenea cooperativă prin alte părţi din ţară…”, ne-a mărturisit fără falsă modestie Mariana Larionesi.

Pentru moment, cei din Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi nu au planuri de extindere. „Nouă ne ajunge deocamdată cât avem… Ar fi un proiect de viitor. Vrem să folosim apa minerală din Sângeorz-Băi în anumite procedee tehnologice la caşul maturat… Am încercat, vrem să facem un parteneriat şi cu Primăria din Sângeorz…”, a mai spus Mariana Larionesi.

Cooperativa Agricolă din Sângeorz-Băi are un magazine de desfacere chiar în localitatea de baştină. Dar recent au fost invitaţi să deschidă magazine şi în Cluj sau Bucureşti…

După experienţa de success de azi, la Bistriţa, când au fost nevoiţi să solicite încă o maşină de marfă din Sângeorz, după doar două ore – Mariana Larionesi se gândeşte să încerce să ajungă şi sâmbăta viitoare la piaţa locală din Bistriţa.

Mariana Larionesi  ne-a mai explicat că alături de membrii Cooperativei sunt bine-veniţi toţi producătorii serioşi din fostul Ţinut Grăniceresc. Mai ales că ei au  cooptat déjà în proiectul lor şi alte cooperative mai mici din Leşu, Poiana Ilvei sau Coşbuc.

Mai multe detalii despre povestea de success a acestui proiect puteţi recite accesând linkurile de mai jos:

INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE!

Și-au unit forțele și au reușit! Brânza frământată în inima stațiunii balneare Sîngeorz-Băi a devenit produs tradițional

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...