-1.5 C
Bistrița
duminică, februarie 23, 2025

FOTO: Comunitatea din Budești Fânațe, cu popa-n clacă…!

S-a lăsat cu joc până la miezul nopții și merinde tradiționale, pentru comunitatea din Budești Fânațe. Sătenii de aici au fost zilele trecute cu preotul lor la cosit, în clacă. Așa cum doar străbunicii noștri mai făceau, respectând o tradiție nescrisă…

Parohia Ortodoxă Română Budești Fânațe, cu sprijinul Primăriei din Budești și a credincioșilor, a organizat un impresionant eveniment: „Ieri am fost la popa-n clacă”.

Dimineața devreme, bărbații îmbrăcați în costume populare au făcut claca împreună cu preotul satului pentru a cosi iarba unui consătean de-al lor.

Înainte de a termina cu cositul, femeile din sat le-au adus bărbaților și tradiționalele merinde.

S-a organizat o masă câmpenească, așa cum se făcea pe vremuri, cu produse tradiționale. Au participat și au gustat din bucatele tradiționale toți clăcașii.

Ei au primit mulțumiri pentru munca depusă, fiind invitați apoi la căminul cultural, la joc. Și aici s-au servit bucate tradiționale alese. Iar jocul s-a întins până spre miezul nopții.

Sonorizarea a fost asigurată de domnul Ioan Biriș, căruia îi mulțumim pe această cale. Și primarul Vasile Codrea s-a implicat în eveniment, oferind sătenilor câteva surprize.

Mulțumim frumos tuturor celor care s-au implicat în desfășurarea acestui eveniment din parohia noastră!”, a transmis preotul parohiei Budești Fânațe. 

Claca era o tradiție străveche în satele din Transilvania. Sătenii mergeau în clacă și se ajutau între ei, la muncile din gospodărie.   

Cei care participau la clacă erau numiți clăcaşi. Obiceiul era ca oamenii care vin să ajute la treburile din gospodărie sau la cele ale câmpului, să vină îmbrăcaţi în haine populare. Aşa o făceau şi bunicii noștri, odinioară.

Femeile răsplăteau munca bărbaților cu mâncare. Ele ajungeau mai târziu, cu coșuri de nuiele  pline cu bunătăţi tradiţionale.

Claca era și un prilej de a schimba povești, bârfe sau noutăți din viața comunității. 

Pe vremuri, pentru a se cunoaște, tinerii se puteau întâlni și la clacă, alături de adulți. Aici, modul de relaționare între tineri era mult mai discret decât la jocul satului sau în șezătoare.

Se organizau clăci de tors lână sau cânepă, clacă pentru cosit, dar și pentru diverse situații de urgență, precum zidirea unei case.

Sursă & foto @ Parohia ortodoxă Budești Fânațe

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița

AMICII BUILDING angajează Inginer proiectant Instalații. Locuri de muncă, disponibile și la Cabinetul de psihologie Sutea Rozalia își extinde echipa și caută logoped și pedagog de recuperare. Noi locuri de muncă, disponibile în Bistrița, la depozitul AnnaFiori.ro Sărata, STEWO Năsăud sau Restaurant Arena by Casa EMA.

RUBIN Dragobete Drive – Pentru o dragoste care merge mai departe cu Kia, Suzuki, Ssangyong și MG!

Rubin Motors Bistrița – dealer autorizat Kia, Suzuki, Ssangyong și MG îți propune să sărbătorești iubirea cu o experiență auto memorabilă! Participă la campania specială „Dragobete Drive" și ai șansa de a câștiga și o cină romantică la Hotel Roser House – un loc de poveste pe malul lacului Colibița, unde iubirea și peisajul montan se întâlnesc perfect.

5 Soluții simple pentru a-ți atinge obiectivele majore

Achiziționarea unei proprietăți imobiliare, a unei mașini, investiția în educație sau orice alt obiectiv major cu impact pe termen lung poate părea o provocare atunci când apare partea financiară. Însă, există soluții la îndemână care îți vor facilita accesul către planurile tale. Trebuie să știi unde să le cauți și cum să le accesezi.