În Clubul CoșBook de la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc” din Bistriţa a fost prezentată ieri publicului antologia de poeme „Anii scurţi”: este prima lansare a volumului semnat de Cleopatra Lorinţiu, apărut la Editura Școala Ardeleană în cadrul proiectului editorial 2019 al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
„Anii scurți” este o antologie-bilanţ în care sunt cuprinse majoritatea volumelor de versuri scrise, de-a lungul anilor, de Cleopatra Lorinţiu. Cu această antologie inaugurăm, de fapt, colecţia de poezie a Bibliotecii Judeţene George Coşbuc. Avem în vedere o serie de antologii dedicate unor poeţi bistriţeni reprezentativi”, a spus Ioan Pintea, amfitrionul întâlnirii.
La această lansare a fost prezent și Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, unul dintre prietenii de o viață ai poetei Cleopatra Lorințiu.
„Faptul că suntem aici în număr atât de mare arată că Cleopatra Lorințiu se bucură de o foarte mare apreciere în rândul oamenilor de cultură din Bistrița-Năsăud. Vorbim despre un om de cultură complex și să nu uităm că ea a fost și realizatoare de emisiuni de televiziune, jurnalist, diplomat. Nu întâmplător, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud i-a acordat titlul de cetățean de onoare al județului. Rar mi-a fost dat să cunosc oameni, mai ales din sfera culturii, atât de altruiști, cum este Cleopatra Lorințiu!”, a remarcat Alexandru Pugna.
Despre poezia Cleopatrei Lorințiu au vorbit scriitorii Icu Crăciun și Iacob Naroș. „Poeziile din volumul de debut al Cleopatrei Lorințiu, «Regina cu pași furați» sunt curățate de rămășițele neoromantice specifice unui tânăr de douăzeci de ani. În cărțile care au urmat stilul a evoluat, iar elegiacul se simte mai spiritualizat și detașat. În timp, ele s-au materializat într-un demers de esențializare, așa încât se poate afirma că există o unitate a întregii sale opere”, a notat Icu Crăciun.
La rândul său, Iacob Naroș a vorbit despre al doilea volum de poezie al poetei, „Peisajul din care lipsesc” (Editura Cartea Românească, 1981). „Poemele din acest volum ne poartă printr-o lume mirifică, plină de castele și palate, pășuni, copaci și flori rare. Peste tot predomină amintirea ființei iubite, uneori fugar, alteori accentuată…”
Prezent la lansare, editorul George Vasile Dâncu a anunțat că antologia „Anii scurți” a poetei Cleopatra Lorințiu va avea parte și de alte lansări, la târgurile de carte din ţară şi străinătate.
Vizibil emoționată, Cleopatra Lorințiu – director adjunct al ICR de la Tel Aviv, Israel – le-a mulțumit lui Ioan Pintea și Alexandru Pugna pentru sprijinul oferit la editarea antologiei „Anii scurți”.
„Să știți că nu este ușor să te întâlnești cu ceea ce ai scris în urmă cu patruzeci de ani! Îmi amintesc de acel adevărat cuib de literatură de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, care a fost adolescența mea și unde veneau Vasile Dâncu, George Roș, Luca Onul, Virgil Rațiu, Adriana Barna și toți ceilalți. Și cred că am avut șansa să fim între noi și să ne luăm la trântă, de a citi foarte mult, într-o perioadă în care nu prea aveam acces la poezia universală decât cu mari sacrificii, ceea ce ne-a ajutat să ne dorim mai mult. Trăim acum un moment de convivialitate, de împărțire a unor gânduri și sentimente și singurul lucru pe care mi-l doresc în clipa de față este să nu rămân doar la această antologie!”, a mărturisit Cleopatra Lorințiu.
Ioan Pintea a făcut cunoscut faptul că după acest prim volum apărut în „Colecția Școala Ardeleană de Poezie” vor urma, între altele, și antologiile de poezie ale altor poete bistrițene, cum sunt Domnița Petri și Adriana Rodica Barna.