0.4 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO – Ceremonii emoționante, în școlile din oraș: A început noul an școlar

Orașul s-a însuflețit astăzi, încă de la primele ore ale dimineții: Un nou an școlar a început cu ceremonii emoționante, copii și profesori cu brațele încărcate de flori și multe emoții…

Siguranța emoțională înseamnă libertatea de a fi autentic. De a explora, de a fi imperfect și de a fi acceptat. Siguranță înseamnă credința copilului că va fi iubit, chiar dacă alege să cânte, picteze sau să scrie, chiar dacă părinții lor își doresc un copil bun la matematică. Așadar, dragi părinți, haideți să construim împreună siguranța emoțională și fizică a copiilor dumneavoastră.

Vă anunț de pe acum că parterul corpului A nu va fi dat spre utilizare decât la începutul lunii octombrie. Așadar vor exista despărțitoare între parter și etajul I. Vă rog, alături de diriginți, să le atrageți atenția că nu au ce căuta la parter să se joace, cât timp acolo este încă șantier”, a subliniat directoarea liceului, prof. Raluca Mărginean.

Directoarea Raluca Mărginean s-a referit și la contextul național al consumului de droguri. „O să vă rog să vă supravegheați copilul în privința consumului de substanțe interzise. Fenomenul a luat amploare în România. Îmi doresc să nu avem asemenea probleme în liceul nostru. Așadar, la cel mai mic semn de comportament schimbat, dacă dispar lucruri din casă, dacă ochii copilului devin cețoși, pierde din greutate sau își neglijează aspectul fizic, se enervează foarte repede sau este apatic – vă rugăm să ne contactați. Dacă nu doriți să ne semnalați aceste aspecte, să luați dumneavoastră măsuri. Totul începe cu o vizită la un psiholog…”, a mai spus Raluca Mărginean.

„Ziua de azi este o ocazie bună să ne reamintim că școala noastră este una meritocratică. Ca urmare, mă aștept să vă interesați de rezultatele copiilor dumneavoastră cel puțin o dată pe lună. Să-i trimiteți la ore, să mă contactați de fiecare dată când considerați că trebuie să discutăm. Să-i sprijiniți să participe la concursuri și olimpiade școlare. Suntem printre primele școli din județ, atât la promovabilitatea la Bacalaureat, la Evaluarea Națională, dar și la rezultate excelente obținute la olimpiadele și concursuri”, a mai precizat prof. Raluca Mărginean. 

Noutățile anului școlar 2023-2024

S-a modificat și Legea Educației: elevii nu mai au voie să folosească telefonul mobil în incinta școlii. Atenție – nu doar la ore, ci și în timpul pauzelor, utilizarea telefonului este interzisă. Singurele momente când pot utiliza telefonul mobil sunt cu acordul profesorului, la oră, când telefonul devine mijloc didactic”, a completat directoarea Raluca Mărginean.

Aceasta a anunțat restricții și în legătură cu prezența părinților în școală. Ei vor putea intra în școală doar pe baza unei programări. De asemenea, ar fi posibil ca și elevii de clasa a V-a să primească bursă de merit, în funcție de notele obținute după primele două module de cursuri.

O altă noutate – la Liceul „Tudor Jarda”, o constituie catalogul online, care va fi implementat din acest an școlar.

La Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, ceremonia de deschidere a anului școlar a cuprins și momente muzicale și mesaje emoționante de la cei mai mici dintre elevi: 

Foto credit @ Marco Geréd Zsolt
Foto credit @ Marco Geréd Zsolt
Foto credit @ Marco Geréd Zsolt
Foto credit @ Marco Geréd Zsolt
Foto credit @ Marco Geréd Zsolt

La Colegiul național „Liviu Rebreanu”, doar clasele pregătitoare, a V-a și a IX-a au avut parte de festivități la începutul noului an școlar.

La Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” elevii și părinții au fost întâmpinați în curtea școlii de personalul didactic, didactic-auxiliar și nedidactic.

Copiii celor 5 clase pregătitoare, precum și pe cei de clasa a V-a au avut parte de o ceremonie speicală, pe terenul de sport. Elevii claselor I-IV și VI-VIII au început noul an școlar în sălile de clasă, de la ora 8.30.

Elevii claselor a III-a C, D și E au început anul școlar la ora 10, în proaspăt renovata Școală „Sfântul Stelian” de pe Odobescu.

„Să aveți cu toții un an școlar cu rezultate remarcabile , cu spor și zile vesele!”, a transmis conducerea școlii gimnaziale Ștefan cel Mare.

Structura anului școlar 2023 – 2024, pentru elevii din Bistrița-Năsăud:

  • Cursuri: 11 septembrie 2023 – 27 octombrie 2023
  • Vacanță: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023
  • Cursuri: 6 noiembrie 2023 – 22 decembrie 2023
  • Vacanță: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024
  • Cursuri: 8 ianuarie 2024 – 9/16/23 februarie 2024
  • Vacanță: o săptămână, în perioada 12 – 18 februarie 2024 
  • Cursuri: 19 februarie – 26 aprilie 2024
  • Vacanță: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024
  • Cursuri: 8 mai 2024 – 21 iunie 2024

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Participarea politicienilor la deschiderea anului școlar, cu discursuri penibile exprimate într-un limbaj de lemn, nu e deloc potrivită. Cei mai mulți politicieni abia la deschiderea anului școlar se intersectează cu școala pe parcursul unui an. În rest nu-i intereseaza educația. Ori, prezența la deschiderea anului școlar nu înseamnă că te-ai ocupat de educație. Este si o chestiune de decență. De altfel filosoful Mihai Șora, cu prilejul deschiderii anului scolar 2022, a transmis un mesaj intitulat „ALEL LA DECENTA” , în care spunea:
    ”Politicianul nu are ce căuta la deschiderea anului școlar.
    Ești primarul unei comune și prețuiești educația copiilor, te-ai dat, precum Greuceanu, de trei ori peste cap și ai modernizat școala, ai investit într-o bibliotecă, în terenul de sport, spații de studiu și tehnologii ori toalete funcționale? Excelent.
    Dar acestea nu sunt motive ca să-ți impui prezența în fața copiilor și a profesorilor, să-ți faci campanie electorală, să le confiști, cu alte cuvinte, momentul bucuriei și al emoției la început de an (și în oricare dintre celelalte zile), să-ți bombezi pieptul și să blochezi microfonul.
    Cu cât ești mai decent și discret (dar nu mai puțin eficace în acțiunea ta politică), cinstit și chibzuit în gestionarea banului public, cu atât mai iute vei intra în conștiința oamenilor: fără să-i abuzezi psihic și fără să deposedezi profesorii de prerogativele și misiunea lor de gazde.
    Politicianul nu poate călca în incinta școlii decât în calitate de părinte, însoțindu-și copilul: fără sloganuri, sforăitoare fraze, citate false puse în gura lui Spiru Haret (care nu ți-a greșit cu nimic, de altminteri).
    Ești directorul unei școli și vrei să dai o încărcătură specială momentului festiv, la începutul anului?
    Te consulți cu ceilalți profesori, colegi de catedră, și invitați un campion pe care copiii îl adoră, un scriitor pe care cei mici îl citesc cu pasiune, un om de știință plin de har, un fost elev al școlii cu o carieră strălucită…
    Sunt atâtea feluri de a-i face pe copii să iubească școala și a-i feri de sporovăiala politică…”

    Mihai Șora, care a împlinit 106 ani în 7 noiembrie, 2022 și a încetat din viață pe 25 februarie 2023.

    Şcoala începe în acest an pe fondul unor tensiuni între profesori şi guvernanţi faţă de grila de salarizare unică şi faţă de economiile la buget anunţate de Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...