Se anunță a fi cea mai lungă expoziție din lume la care sunt invitați toți artiștii care își doresc să lase un semn, o piatră de hotar în urma lor: va porni chiar din județul nostru și va putea fi admirată de-a lungul unui spectaculos traseu – Via Transilvanica…
„Într-o zi specială, împreună cu Principele Nicolae al României, voluntar vechi al organizației noastre și Ambasador Via Transilvanica, am mers la sculptorul Maxim Dumitraș să ducem două borne care vor fi sculptate pentru drumul nostru”, au transmis voluntarii Tășuleasa Social.
Sculptorul Maxim Dumitraș promovează de multă vreme andezitul drept material extraordinar pentru lucrări de artă și tot el a găsit și un nume nou pentru bornele kilometrice amplasate de-a lungul Viei Transilvanica: piatră de hotar.
De aici a pornit încă o minunată idee care s-ar putea concretiza într-un alt spectaculos proiect semnat Tășuleasa Social: „Pentru că niciuna dintre cele 140 de borne pe care le-am montat anul trecut nu a suferit vreo stricăciune și pentru că noi le-am denumit demult străjeri ai drumului, străjeri ce vor rămâne și după ce noi vom îmbătrâni, suntem convinși că merită să facem eforturi să găsim artiști cât mai mulți, să-i invităm la Tășuleasa Social, și pentru un buget de onoare să ne ajute să facem una dintre cele mai lungi expoziții din lume”, anunță cei de la Tășuleasa Social.
Admiratorii și susținătorii acestui proiect sunt invitați, așadar, să trimită vorbă mai departe – către toți cei care ar putea să dea o mână de ajutor în acest sens.
Prințul Nicolae al României a trecut și prin localitatea Lunca Ilvei, pe unde trece Via Transilvanica, vizitând fabrica de cherestea unde își au locul de muncă sute de oameni, vizitând și Măgura Ilvei – locul unde iau naștere pietrele de hotar din andezit.
„250 de pietre de hotar sunt în lucru și – cu ajutorul dumneavoastră și cel al Principelui Nicolae al României – își caută oamenii care să contribuie la realizarea acestui traseu de lungă distanță”, au mai precizat cei de la Tășuleasa Social.
Încă o veste bună, încă o speranță
O altă veste bună a sosit de la GAL Bîrgău-Călimani, grup care și-a anunțat dorința de se implica în proiectul Via Transilvanica.
Și cum călătorului îi șade bine cu drumul, dar are din când în când nevoie și de câte-un popas – cei de la Tășuleasa Social au admis că ar avea nevoie de câteva popasuri pe traseul finalizat din județul Bistrița-Năsăud. Cei din GAL Bîrgău-Călimani au făcut un plan și au promis că vor prelua și acoperi cheltuielile pentru popasuri.
„Colegul nostru Bogdan Brânzaș a găsit și arhitecții care să le planifice și uite așa vor arăta locurile de odihnă de pe Via Transilvanica, traseul din județul Bistrița-Năsăud, imaginate de cei de la Raum Arhitectură și anume de domnul arh. Adrian Roșca și de domnul arh. Horațiu Răcășan, alături de un grup de studenți”, au mai transmis voluntarii Tășuleasa Social.
Foto @ Via Transilvanica