-0.3 C
Bistrița
miercuri, ianuarie 22, 2025

FOTO: Ce au descoperit specialiștii Muzeului Județean la Biserica Sf. Parascheva din Maieru

O echipă de specialiști de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud au făcut cercetări preventive la Biserica cu hramul Sfânta Parascheva din Maieru.

Specialiștii de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud au efectuat recent cercetări preventive la Biserica Ortodoxă Română cu Hramul Sfânta Parascheva din Maieru.

Au fost necesare, pentru un proiect referitor la conservarea și restaurarea lăcașului de cult. 

Din echipă au făcut parte Radu Zăgreanu (arheolog), Marin Popan (cercetător științific), Adriana Stancu (muzeograf) și Andreea Ilieș (desenator).

În urma cercetărilor efectuate s-a putut constata existența unei singure faze de construcție. De asemenea, a fost identificată o tehnică identică de ridicare a pronaosului, a naosului și a absidei.

Biserica a fost edificată pe locul unui fost cimitir existent anterior.

Menționăm aici, amprentele a trei morminte de înhumație de epocă modernă, orientate est-vest, la adâncimea de un metru”, au transmis specialiștii Muzeului Județean.

Pe baza amprentei dimesiunilor, s-a constatat că e vorba de mormintele unor adulți.

Cel mai interesant este cel de-al doilea mormânt (M2). Aici, la nivelul craniului s-a păstrat un vas ceramic întregibil, un ulcior de mic dimensiuni. Acest lucru ne atestă existența unui rit funerar efectuat probabil pentru un personaj important al comunității, poate un cleric.

La fel, din mormântul M3 au fost recuperate două piese de fier. Ele provin de la tocul unor cizme de piele, probabil tot ale unui personaj de seamă îngropat în cimitirul respectiv.

Cert este că aceste morminte au fost ulterior strămutate. Ne dovedește asta tocmai grija cu care au fost luate oasele. Am reușit să identificăm foarte puține resturi osteologice. Iar acestea au fost doar fragmente de schelet mici din zona bazinului și coastelor, sau fragmente mici de craniu”, au transmis specialiștii muzeului. 

Foarte interesante sunt și cele două fragmente de piatră funerară dintre care una cu litere chirilice. Inscripția lor urmează să fie identificată.

Sunt simple lespezi de piatră cu o sculptură primitivă. Ele trebuie să fi provenit de la cimitirul care exista în zonă, în momentul ridicării bisericii Sf Parascheva din Maieru”, au concluzionat specialiștii Muzeului din Bistrița.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. …coada la admirat si pupat harburi… daca pui in sucriu la capul unui betziv o stjcla de votca si doua pahare sunt sanse ca ala dezgropat dupa 300 de ani sa fie pupat odata pe an de miii de credinciosi???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...

Apartamente spațioase, cu finisaje de lux, de la DHD Rezidence, numai gata să te muți în ele

Proiectul DHD Residence a fost finalizat și recepționat. Apartamentele spațioase, cu finisaje de lux, își așteaptă...

Porți și garduri premium, de la Kreativ Metal & Colours, acum cu o reducere de 10 la sută la toate comenzile!

Gardul și poarta curții tale pot avea propria personalitate. Specialiștii de la Kreativ Metal & Colours...