La după doar câteva zile după expoziția de la Arcade 24, Marcel Lupșe a inaugurat ieri seară o nouă expoziție – „Ochiul Întors” – la Casa cu Lei. Urmează alte trei expoziții, în zilele următoare, în Galeria Rod și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
„Un eveniment creat de Marcel Lupșe este întotdeauna o sărbătoare. S-a consacrat drept unul din artiștii foarte importanți ai acestei țări – un artist simbol pentru orașul Bistrița”, a subliniat, în deschidere, Gavril Țărmure, managerul Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”
Casa cu Lei se dovedește spațiul perfect pentru cele câteva zeci de lucrări expuse de Marcel Lupșe – a confirmat istoricul de artă de artă Vasile Duda. „Într-un moment aniversar, pentru un artist atât de iubit în orașul nostru, Casa cu Lei reunește câteva dintre lucrările lui Marcel Lupșe care n-au ajuns niciodată într-un spațiu expozițional. Tocmai pentru că galeria de artă sau muzeul nu erau potrivite pentru expunerea unor lucrări atât de intime, particulare și dragi artistului. Aceste lucrări au fost aduse de pe pereții de acasă, tocmai pentru că nu erau destinate unei expoziții publice.
Acum, în acest moment aniversar, Marcel Lupșe a simțit totuși nevoia de a transforma Casa cu Lei într-o casă a artistului, astfel încât lumea frumoasă, particulară a artistului să fie vizibilă aici…”, a precizat Vasile Duda.
Istoricul a completat că „în portretele pe care le avem la Casa cu Lei există o autoproiecție care gestionează fluxul comunicării într-un sens diferit. Un Ochi întors – pentru că privirea nu merge doar de la noi spre ceea ce avem în față, ci și în sens invers. Este o confesiune și o auto-confesiune, este un spațiu oglindit către fiecare dintre noi înșine”, a subliniat Vasile Duda.
Expoziția Ochiul întors este organizată în colaborare cu Centrul Județean pentru Cultură și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud și Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Cluj-Bistrița.
Marcel Lupșe a mărturisit că și-a dorit mult să expună la Casa cu Lei – galeria destinată, în ultimii ani, tinerilor artiști.
„Mi-am zis că salvez situația dacă aduc și autoportrete de când aveam 25 de ani și un portret al soției mele care avea atunci 22. Așa că pot intra în categoria Tineret.
Am credința că tot ce se întâmplă se leagă. Există legături de bun augur, care ne depășesc voința… Am reușit să găsesc trei selecții din temele care m-au traversat vreme de 45 de ani și să concep acum, la 70 de ani, 7 expoziții. Ultimele 5 expoziții am decis să le fac în orașul meu, în Bistrița, pentru îl iubesc foarte mult și a fost mereu alături de mine”, a povestit artistul Marcel Lupșe.
Felicitări MAESTRE!
MAGNA CUM LAUDE
Un artist ce și-a pus viața pe altarul artei.