Festivalul Jumărilor – un festival unic în România – și-a desemnat în această seară câștigătorii. Ieri seară, juriul s-a desfătat cu spectaculoase prezentări ale jumărilor, calculând cu atenție gustul, textura, originalitatea și prezentarea platourilor. Trofeul Jumara anului 2024 a fost adjudecat de „Carmangeria lui Ghiță”.
„Sunt foarte încântată că am făcut parte din juriul care a decis Jumara anului 2024. Este o inițiativă fantastică pe care o susținem din suflet. A fost o experiență interesantă și intrigantă. Îi felicit pe toți cei care au îndrăznit să participe. Seara trecută a fost despre desfătare: ne-a bucurat fiecare platou, fiecare jumară gustată.
Vorbim despre gust, care înseamnă 50% din media finală, vorbim despre textură, despre creativitate și modul în care au fost interpretate rețete clasice de jumări. A fost foarte greu, pentru că ne-am bucurat de multe inovații”, a precizat președintele juriului, dr. Iulia Drăguț – președinta Asociației culturale Euro Est Alternativ, o figură emblematică în lumea gastronomiei contemporane și arbitru internațional.
Au fost șapte concurenți înscriși în competiția Jumara Anului 2024. Toți s-au întrecut în prezentări una mai apetisantă decât alta. De la jumări de rață, la jumări de gâscă, pește, vită și până la tradiționalele jumări de porc.
Distincțiile stabilite de juriu, la prima ediție din Festivalul Jumărilor au fost următoarele:
- Premiul pentru debut – Punct gastronomic local Bucate de Uifalău
- Premiul Special pentru Originalitate și Ingeniozitate – Restaurant Colina
- Premiul de Popularitate – stabilit de public – Punctul gastronomic Finca Gălan
- Premiul pentru Cele mai bune jumări de porc – Carmangeria La Ghiță
- Premiul pentru cele mai bune jumări de vită – Restaurant Colina
- Premiul pentru prezentare și plating – Punct gastronomic Finca Gălan
- Premiul pentru Cea mai bună pastă de jumări – Restaurant Colina
- Trofeul Jumara anului 2024 – Carmangeria La Ghiță
Iulia Drăguț are o experiență vastă, de peste 15 ani, în domeniul gastronomiei. După ce a absolvit Filosofia la UBB Cluj-Napoca, și-a dedicat viața studiului și promovării bucătăriei românești.
A inițiat și coordonat numeroase proiecte gastronomice la nivel național și internațional. A contribuit la înregistrarea patrimoniului cultural culinar românesc în UNESCO și la promovarea acestuia pe plan mondial.
„Jurizarea se face după niște criterii stabilite în prealabil, cum ar fi textura, inovația, gustul, modul de prezentare al platoului.
Trebuie urmărită joaca de gusturi. Avem 5 gusturi și peste 400.000 de arome. Confuzia cea mai mare se face între două simțuri, cel al olfacției și cel al gustului. De aceea este important să definim gusturile cu care s-au jucat cei care au intrat în competiție: sărat cu acrișor, doar sărat, sau sărat-dulce, amar-acru. După ce se definesc gusturile pe care competitorii au vrut să le scoată în evidență – urmărim textura. Dacă sunt crocante, sau mai puțin crocante. Contează și temperatura la care sunt prezentate – unele au fost reci, altele fierbinți…
Am avut de jurizat nu doar jumările, ci și alte minunate preparate care pornesc de la jumări.
Cu pasta de jumări sau jumările presate, am intrat deja în sfera inovației. Au fost rețete clasice, interpretate după bunul gust al concurentului…”, ne-a explicat Iulia Drăguț.
Arbitrul a admis că i-a plăcut însă mult „dorința de afirmare și impunere a propriei versiuni asupra jumărilor. Fiecare concurent a excelat în zona aceasta.
M-a bucurat să văd că tradiția unei familii poate să devină tradiția unei comunități și chiar a unei regiuni. Joaca cu gusturile și aromele dau întotdeaun un alt ton întregii povești…
Participarea într-un concurs presupune, într-adevăr, multe emoții. Când cineva te întreabă de viziunea ta asupra lucrurilor, îți dorești să spui atât de multe lucruri, în atât de puțin timp, încât te mai și emoționezi. Am pus multe întrebări pentru că am vrut să aflu ce tehnică au folosit, cât au respectat din rețeta clasică, cât au inovat…
M-a impresionat mult creativitatea concurenților și propunerile făcute. Nimeni nu s-a limitat la jumările tradiționale. Fiecare a găsit câte ceva original de completat. Acesta este farmecul unui asemenea festival culinar.
Este important să ne bucurăm de fiecare etapă. Bazându-ne pe creativitatea producătorilor locali și pe dorința lor de a-și prezenta viziunea culinară – cu siguranță va ajuta mult și edițiile viitoare ale evenimentului.
Festivalul Jumărilor a fost organizat de Asociația „Turist în Bistrița-Năsăud”, în parteneriat cu Asociația Euro-Toques Romania, Asociația Culturală Euro Est Alternativ – ACEEA, Primăria Bistrița, Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și s-a bucurat de participarea Asociației „Mihai Purdi” Otlaca-Pustă (Ungaria).
Evenimentul a fost sprijinit de Restaurant Colina, Transilvania Print, Finca Gălan și Delice Pan.
Cu seriozitate, dedicare și multa munca vin și rezultatele. Felicitări Ghiță!