0.2 C
Bistrița
joi, ianuarie 23, 2025

FOTO: Campania DINCOLO DE ETICHETE, în 12 școli din Bistrița-Năsăud. Mai mult decât simple exerciții de empatie

Zeci de elevi din 12 școli ale județului Bistrița-Năsăud au avut parte de o experiență inedită, învățând cum se descurcă un nevăzător. S-a întâmplat grație unei campanii care s-a desfășurat în februarie – iunie 2024: „Dincolo de etichete”.

Campania – intitulată „DINCOLO DE ETICHETE” – a fost inițiată de Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și Clubul Sportiv Rodo.

Inițiatorii acestui demers și-au propus să-i facă pe elevi conștienți cu privire la nevoile persoanelor cu dizabilități. În același timp, și-au dorit ca elevii să devină conștienți de importanța empatiei în relația cu aceste persoane și nu numai.

Activitățile au fost susținute de Adrian Tamaș, sportiv nevăzător la Clubul Rodo, în colaborare cu profesorii consilieri școlari din unitățile implicate în campanie.

Elevii celor 90 de clase participante au avut oportunitatea de a experimenta, prin jocurile propuse, cum este să fii în locul unei persoane cu dizabilități.

Totodată, au avut ocazia să adreseze întrebări dintre cele mai diverse cu privire la viața de zi cu zi, obstacolele, provocările pe care le întâmpină o persoană diferită.

În exemplul lui Adrian Tamaș, elevii au descoperit că a avea o dizabilitate nu înseamnă să renunți la realizarea visurilor tale. Adi practică numeroase sporturi: schiul de performanță (se pregătește pentru Jocurile Paralimpice), ciclismul (cu o bicicletă în tandem) și tenisul la perete – cu o minge cu clopoței. 

Este absolvent al Facultății și Masteratului în Psihologie la UBB Cluj-Napoca, dovedind astfel că se poate. 

Elevii au învățat că empatia, capacitatea noastră de „a vedea cu ochii altuia, a asculta cu urechile altuia și a simți cu inima altuia” (cum spunea Adler) este diferită de milă. Iar persoanele cu dizabilități au nevoie de empatie, nu de milă.

Cum li s-a părut elevilor și profesorilor inedita experiență ?

Întâlnirea cu Adrian Tamaș a fost o experiență profundă și impresionantă. În special datorită perspectivei unice pe care o oferă asupra vieții și a modului în care depășește provocările zilnice ca persoană nevăzătoare.

În ciuda dificultăților cu care se confruntă, Adrian a demonstrat o atitudine pozitivă și o determinare remarcabilă de a-și trăi viața la maximum. Acest lucru m-a inspirat să apreciez mai mult lucrurile pe care le am și să fiu mai rezilient în fața propriilor provocări. Învățând din experiențele lui Adrian, voi fi mai empatic și mai sensibil la nevoile și dificultățile celor din jur. Cred că asta mă va ajuta să construiesc relații mai solide și mai autentice”, a mărturisit Răzvan, din clasa a X-a C, de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” Bistrița.

Profesoara Florina Brici, consilier școlar la Colegiul „Andrei Mureșanu”, a admis că prezența lui Adrian Tamaș „a schimbat definitiv modul în care înțelegem legătura umană. Ne-ai învățat să privim spre esența lucrurilor – OAMENII, cei care ne iau de mână și ne arată drumul bun. Ești pentru noi o inspirație! Iți mulțumim pentru orele petrecute împreună și îți dorim rezultate frumoase la Jocurile Paralimpice de iarnă din 2026!

La rândul său, Adrian Tamaș a povestit cum a resimțit întreaga campanie:

Pentru mine campania Dincolo de Etichete a fost o oportunitate excelentă de a răspândi în rândul tinerilor ce gândesc și ce simt ca persoană cu dizabilități.

Nici nu știu cum să spun cât de mult mă bucur că am discutat cu elevii despre orice.

Am fost și mai serioși, și mai amuzați de anumite subiecte legate de nevăzători. Dar și mai conștiincioși ca să rămânem cu ideile bune din toată activitatea. Consilierii școlari care mă însoțeau la clase mă întrebau deseori dacă mai pot vorbi atâtea ore la rând.

Nu aveam ce să le răspund decât că îmi era drag să-i văd așa de curioși și de deschiși pe elevi. Mai mult, am observat că nu este o activitate în zadar și că toate discuțiile astea cu copii merită 100%. Trecem de la virtual, presupuneri și teorii, la interacțiune socială reală, la confruntarea lor palpabilă cu adevărata empatie. Și eu am învățat multe despre mine, din vizitele la clase. Am văzut și eu „dincolo de etichete”, dincolo de părerea generală despre generația care vine din urmă. Trebuie să interacționăm mai des cu ei. Au mare nevoie de asta…”, a precizat Adrian Tamaș. 

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Cozonacii Babka, pâinea cu maia sau ciocolata Dubai, printre produsele preferate de clienții Sweet Iris în 2024. O surpriză irezistibilă pentru 2025:

Bunătățile de pe rafturile Patiseriei Sweet Iris s-au vândut ”ca pâinea caldă” în 2024. Cozonacii Babka...

Clinica SANOVIL Bistrița angajează asistent medical generalist, infirmieră, personal Întreținere! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Clinica SANOVIL Bistrița își mărește echipa! Se caută asistent medical generalist, Infirmieră și Personal Întreținere Tehnic. Se oferă contract de muncă pe o perioadă nedeterminată și salariu motivant. NOI locuri de muncă, în Bistrița, la MasterFoam, RCB Electro, Fan Courier și GB Instaplan:

FOTO: Dacă iubești deserturile și vrei să treci la nivelul următor, acum ai ocazia să te perfecționezi la cursurile pentru Un Dulce De Zece!

Ești pasionat de cofetărie, dar torturile îți dau bătăi de cap, încă nu le știi toate...