La final de 2019, Biserica Evanghelică de la Jelna, unde a fost descoperită una dintre cele 4 copii după capodopera pictorului Giotto, a fost scanată cu laser 3D. S-au făcut de asemenea măsurători topografice, cu speranța ca anul acesta să debuteze cercetări arheologice la acest obiectiv.
Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, alături de specialiști de la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Moebius Online și AT Scale Design Studio au terminat 2019 cu o campanie de scanare cu laser 3D și măsurători topografice la Biserica Evanghelică de la Jelna.
„În speranța că anul viitor vor debuta o serie de cercetări arheologice la acest obiectiv extrem de valoros pentru patrimoniul regional și național, documentarea profesionistă a situației existente a constituit o necesitate în această fază”, precizează Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
În urmă cu câțiva ani, un cercetător maghiar a descoperit o adevărată comoară în Biserica Evanghelică din Jelna. Este vorba despre o pictură murală, care mai poate fi întâlnită doar în două biserici din Italia și într-una din Strasbourg.
Pictura este o copie a unei opere semnate de Giotto di Bondone, un pictor și arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne.
Opera originală se numește Navicella și se întinde pe mai bine de 10 metri, fiind pictată în basilica Sfântul Petru din Roma. Pictura realizată în jurul anului 1300 înfățișează mai mulți apostoli într-o barcă și pe Sfântul Petru, salvat din valuri de Mântuitor. Aceasta a fost însă distrusă în secolul al XVII-lea.