Dacă la Bistrița primăvara își face timid simțită prezența, în Munții Rodnei, pasionații de drumeții au toate șansele să surprindă în spectaculoase fotografii – câte o avalanșă. Mai ales în zona La Cărți…
Câteva fotografii spectaculoase, înfățișând o avalanșă în Munții Rodnei, au fost publicate ieri de coordonatorul Cercului de agrobiologie din Sângeorz-Băi, Toader Dorel Bazga.
Pasionații de plante, animale și biologie aplicată din orașul-stațiune ne-au surprins din nou cu o poveste impresionantă despre o avalanșă imortalizată zilele trecute, în Munții Rodnei.
„Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din munte. Urmele unei haite nedestrămate de lupi însoțeau pe o porțiune bună drumul forestier. Erau proaspete, dar nu ne-am orientat după ele.
Aveam șanse minimale să-i prindem din urmă, chiar și cu teleobiectivul.
Urcând mai apoi pe poteca ce mergea paralel cu un pârâu, o priveliște grozavă ni s-a deschis în fața ochilor.
Pe o porțiune de câteva sute de metri și cu o înălțime de 3,5 – 4,5 m, o avalanșă bloca valea…”, povestește Toader Dorel Bazga.
Drumeții au escaladat-o cu atenție, pentru că mici crevase se deschideau amenințători printre bulgării înghețați.
„După ce a ieșit untul din noi, am pătruns în desișul molidișului, pe urmele unui cocoș de munte.
L-am ratat însă, luându-și zborul printre păienjenișul rămurelelor… Au rămas, drept dovadă urmele, un fulg și ceva excremente.
A doua ratare a fost o capră neagră, observată ulterior, acasă, într-una din pozele postate aici (poate are cineva curiozitate și răbdare s-o afle).
Am avut totuși o întâlnire faină cu un șoim călător, specie rară în România…”
Din aceeași poveste aflăm că în zonă grosimea stratului de zăpadă este, în medie, de 80 centimetri. Cei care s-au gândit cumva să facă circuitul prin zona La Cărți ar fi bine să țină seama de acest avertismen: traseul este compromis de avalanșe.
Foto @ Toader Dorel Bazga