0.6 C
Bistrița
luni, decembrie 23, 2024

FOTO: Au lăsat orașul pentru a crea Langaland Glamping, un loc de poveste, la Mijlocenii Bârgăului

Alexandra Blaga și Anca Nicoleta Pintican, două bune prietene, au lăsat orașul pentru a îmbrățișa și trăi zilnic viața autentică la sat. Alături de fiul Ancăi, Marcus, locuiesc pe un deal numit Langa, în Mijlocenii Bârgăului, unde au amenajat, cu mâinile lor, un loc special pentru turiști și nu numai – Langaland Glamping. Cei care-i trec pragul se pot odihni, peste noapte, în corturi indiene și sunt răsfățați cu bucate alese, pregătite din ingrediente cultivate chiar de cele două prietene. Fetele au amenajat inclusiv o mini-fermă, unde cresc găini și capre. Anul trecut au avut musafiri din India, Ungaria, Germania, Spania și Malaiezia, iar pentru 2024 au planuri mari…

Alexandra Blaga are 37 de ani, a călătorit de-a lungul anilor în Statele Unite ale Americii, Australia și Mexic, iar de 8 ani locuiește pe un deal din Mijlocenii Bârgăului.

Îmi place mult să călătoresc și am fost în America de câteva ori, cu programul Work and Travel, în Australia, Europa, Mexic etc. Am terminat facultatea de Business, apoi Educație Fizică, după care am avut propria afacere: un bar, grădină de vară și o sală de jocuri în Prundu Bârgăului, timp de 6 ani. M-am mutat în Langa de 8 ani, după ce am închiriat barul și am luat-o de la zero, fără curent electric și fără apă, spălându-mă la lighean”, ne-a povestit aceasta.

În urmă cu 2 ani, ea a deschis un glamping (un loc de tip camping, dar cu condiții de resort de lux) la Brașov, împreună cu două asociate, dar, din păcate, nu s-au înțeles și a ales să renunțe la el și să amenajeze altul acasă, în Mijlocenii Bârgăului.

Anca, asociata sa, s-a mutat în România după 22 de ani de locuit în Spania, alături de fiul ei, diagnosticat cu autism.

Langa a fost locul perfect pentru ei pentru că nu avem vecini și avem mult spațiu…Marcus are libertate să se desfășoare. Anca este bucătar cu experiență, a terminat Turismul, și are 49 ani. Ea este mama singură a unui băiat de 19 ani, iar cu sprijinul prietenilor ei, care au ajutat-o, am decis să deschidem și o asociație pentru Marcus și pentru copiii cu nevoi speciale. Se numește Asociația Ananda.

Anul trecut am reușit să facem o tabără de vară cu foarte puțini bani și puțini voluntari. Suntem la început, dar cu sprijinul comunității, sperăm să creștem și să ajutăm mai departe. În plus, suntem mândre că glampingul nostru servește drept centru de sprijin și integrare socială pentru persoanele cu nevoi speciale, prin intermediul Asociației Ananda. Sperăm să strângem fonduri și anul acesta pentru școala de vară„, ne-a mai explicat Alexandra.

Glampingul fetelor – Langaland Glamping – dispune de o căsuță în copac, o căsuță transparentă, 2 corturi indiene mari (teepee-uri), 2 teepee-uri mici pentru copii și o mansardă spațioasă.

Tot ceea ce e construit aici, e făcut de noi două. Eu sunt pasionată de meșteșugărit, lucrul cu mâna și construcții. Din dorința de a fi cât se poate de autosuficienți, la Langaland Glamping promovăm conceptul „farm to fork”, oferind oaspeților noștri mâncăruri delicioase, preparate cu ingrediente proaspete și locale.

Avem un food truck numit „Farm to Fork”, care servește preparate din mini-ferma noastră, unde avem păsări de curte, capre, grădină de legume, seră, pomi fructiferi. De asemenea, apelăm la vecini, promovând produsele locale. Anul acesta vrem să deschidem restaurantul și pentru persoanele din afară, nu doar pentru cei cazați la noi. De asemenea, vrem să organizăm zile de naștere, botezuri, tot felul de evenimente, petreceri tematice, concerte etc. Locul e minunat și bucătarul e pe măsură”, ne-a mai povestit Alexandra.

În mini-ferma pe care au amenajat-o, fetele cresc 30 de găini din mai multe rase, trei papagali, două căprițe cu trei iezi și patru câini.

Ultimele cărți pe care le-am citit sunt despre permacultură, creșterea găinilor și urmează despre creșterea caprelor, dar încă nu o găsesc de cumpărat.

Scopul nostru este să asigurăm hrană oaspeților și voluntarilor pe care îi avem, nu să vindem propriu-zis. Acum avem multe ouă. Împreună ne ocupăm de animale și tot ce avem. Mai avem noroc cu mămicile noastre, care ne spală hainele (neavând curent) și ne ajută la gradinărit, după care așteptăm voluntari. Anul trecut am avut tot sezonul doi voluntari statornici și o grămadă de prieteni care au pus osul la treabă. Mulțumim mult! Avem trei hectare de teren. Grânele cu care hrănim găinile le luăm de la producatorii locali, vecini, prieteni. Avem multe proiecte și vise, dar o luăm încet pentru că învățăm din mers„, ne-a mai spus.

Fetele le oferă celor care le trec pragul chiar și cinema în aer liber.

Suntem la început. Am deschis anul trecut super târziu, am prins doar o lună de sezon, luna august. În mai vrem să deschidem sezonul și sperăm ca anul acesta să fie mai bine. Am avut oaspeți din Arad, București, Suceava, Iași, dar și din India, Ungaria, Germania, Spania și Malaiezia. Nu credeam că o să vină cineva în Mijlocenii Bârgăului. Ne preocupă să oferim o experiență inclusivă și empatică pentru toți oaspeții noștri.

Avem proiecte mari pentru viitor, precum construirea unui Earthship. Ne mai dorim încă o căsuță în copac, un dom transparent, atelier din geamuri reciclate (reciclăm mult și reutilizăm) și a altor facilități inovatoare. Cu sprijinul comunității locale și a voluntarilor, vrem să creăm un loc unde oaspeții noștri se pot relaxa, se pot bucura de natură și pot susține inițiative și ecologice. Anca e acreditată în yoga. Vrem să organizăm și retreaturi de yoga, Sun Gazing și Chi Kung”, a concluzionat Alexandra.

Detalii puteți afla de pe pagina lor de Facebook , dar și de pe site-ul lor.

ARTICOLE SIMILARE

1 COMENTARIU

  1. Felicitari fetelor.Trebuie sa faceti mai mult pentru a va sti lumea. Poate ar merita (de fapt sigur merita) sa va apropiati de via transilvanica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Se fac angajări la GB Instaplan Bistrița! Este nevoie de sudori, instalatori, electricieni

GB Instaplan Bistrița își mărește echipa și are nevoie de sudori, lăcătuși mecanici, instalatori și electricieni. NOI locuri de muncă sunt disponibile și la MasterFoam din Șieu Măgheruș sau Fan Courier care angajează curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. 

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...