După aproape un sfert de secol de la ultimele reparații capitale – orga bisericii romano-catolice „Sfânta Treime” de pe Șincai are parte de un nesperat noroc. Impunătorul instrument va fi complet restaurat. Lucrările sunt finanțate de Betak Bistrița.
Un nesperat noroc s-a abătut asupra orgii de la biserica romano-catolică „Sfânta Treime” de pe Șincai. În cursul acestei săptămâni restauratorul de orgi Pozsár Róbert din Cluj-Napoca – împreună cu organistul și profesorul de muzică Töttösy Norbert din Bistrița – au început lucrările de restaurare.
Orga din biserica romano-catolică „Sf. Treime” va fi așadar în plin șantier până la mijlocul anului viitor.
La o primă verificare, au fost înlocuite valvele de aer de la mai multe registre. De asemenea, s-a intervenit la oprirea infiltrațiilor de aer în lăzile de vânt al sistemului pneumatic. Consola cu care este dotată orga a fost desfăcută și curățată, iar materialul textil care lipsea de sub unele clape a fost completat.
Toate tuburile instrumentului au fost reacordate. În primăvara anului viitor lucrările de restuarare la orgă vor continua. Vor fi completate registrele Principal și Octav cu 24 de tuburi noi – cu toată instalația pneumatică necesară.
De asemenea, orga se va bucura de amplasarea unui nou registru de efect sonor numit Tremolo. Monumentalul instrument va fi tratat împotriva cariilor, urmând ca și carcasa acestuia să fie revopsită.
Orga a fost construită în 1912, de constructorul de Angster József din Pécs, Ungaria, sub numărul de opus 822.
A fost unul ditnre cei mai reputați constructori, având la activ 1300 de orgi construite pe întregul teritoriu al fostului imperiu Austro-Ungar.
Orga de la Bistrița are 9 registre, 2 copule, un rând de claviatură și pedală. Mecanismul orgii este de tip pneumatic.
Ultima reparație capitală s-a efectuat în urmă cu aproximativ 20-25 de ani de o echipă de restauratori din Germania.
Restaurarea este finanțată de compania BETAK, condusă de Caius Bulea, director general al companiei.