Mai mulți meșteri din Șanț care încă cunosc tehnicile după care se realizau casele acum 50-100 de ani au bătut sute de kilometri până la București, pentru un proiect inedit. Aceștia au restaurat, ca pe vremuri, o căsuță veche din Șanț, adoptată de decenii de Muzeul Satului din București.
Au mers până la București, unde au dus materiale din Bistrița-Năsăud pentru un proiect inedit. Este vorba despre restaurarea micuței case din Șanț, care se află de decenii în patrimoniul Muzeului Satului „Dimitrie Gusti” din București.
Întrucât mai sunt puțini meșteri care încă știu tehnicile de realizare a caselor de acum 50-100 de ani, reprezentanții Muzeului Satului au apelat la oameni din zonele din care provin construcțiile.
„Una dintre cele mai frumoase case tradiționale din județul Bistrița-Năsăud, aflată în patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, a intrat în restaurare. Grație unui proiect inedit, gândit de managerul acestei instituții, D-na Paula Popoiu, s-a făcut apel la primăriile din localitățile de unde provin casele, pentru ca meșterii din aceste zone, cu materiale aduse de acolo și cu sprijinul financiar de la sponsori sau primării, să restaureze casele aflate în stare precară.(…) Meșterii proveniți din zonele respective știu cel mai bine cum se efectuează aceste lucrări de restaurare. Peste puțin timp, casa de la Șanț va trăi o nouă viață și va bucura din nou, numărul mare de turiști ce vizitează acest important obiectiv”, a postat pe pagina sa de Facebook secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Alexandru Pugna.
Casa din Șanț a fost transferată la Muzeul Satului în 1936, chiar de echipele conduse de sociologul și etnologul Dimitrie Gusti, care a și dat ulterior numele muzeului.
Potrivit unei postări a Muzeului Satului, casa din Șanț se află în a patra zi de restaurare.
Foto: Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”