8.3 C
Bistrița
luni, martie 31, 2025

FOTO: Atenție, se filmează! De vorbă cu liceenii Colegiului „Liviu Rebreanu” care au scris scenariile scurt-metrajelor în campania „Împreună”

Trei scurt-metraje având o durată de 7-10 minute fiecare s-au filmat zilele trecute, în diverse locuri din Bistrița. Cei care au contribuit semnificativ la scrierea scenariilor sunt Cătălin Senatovici, Mara Vîrtic, Bianca Marchiș și Dana Voica. Cei patru sunt colegi de clasă la „Liviu Rebreanu”. Am stat de vorbă cu ei, pentru a afla cum s-au derulat filmările și cât de dificil a fost să scrie scenariile.

Scurtmetrajele au fost regizate de Sebastian Linke, regizor la Media Colada (Mainz, Germania), în cadrul campaniei de sănătate publică „Împreună. Scurt-metrajele își propun să-i facă pe tineri conștienți de riscurile și pericolele care survin în urma unor dependențe. Totodată, filmele își propun să-i ajute pe liceenii din județ să ia deciziile corecte.

Regizorul neamț a petrecut câteva zile în Bistrița, la sfârșitul anului trecut. A participat la casting pentru selectarea actorilor și a vizitat orașul, pentru a selecta cele mai bune locuri de filmare. Detalii despre vizita sa puteți reciti accesând linkul de mai jos:

Bistrița, prin ochii regizorului Sebastian Linke, de la Media Colada (Mainz, Germania): Tineri foarte talentați și momente surprinzătoare

Zilele trecute, regizorul Sebastian Linke a revenit la Bistrița, pentru filmări.

Am aflat despre proiect de la domnul profesor Dan Coman. Mi-a spus să-mi fac o echipă și să mai caut niște colegi pasionați de această temă. Am vorbit cu Mara, Bianca și Dana, apoi ne-am întâlnit cu cei de la asociația Grigore Moisil. Am discutat, am dat tot felul de idei, am dezbătut pe ele. Ne-am gândit care ar fi posibile, care ar fi mai ușor de realizat. Așa am ajuns la varianta ultimelor trei scenarii care s-au și filmat zilele trecute în Bistrița”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro Cătălin Senatovici.

Cunoaștem cazuri ale unor liceeni care au avut sau au probleme cu dependența de alcool, țigări sau droguri. Nu sunt efectiv prieteni de-ai noștri. Nu am fost implicați direct în acest fenomen. Dar știm că este un pericol. Mai ales generația copiilor din clasele a VII-a, a VIII-a – sunt mult mai ușor de influențat. Le este mai ușor să cadă în probleme de felul ăsta”, ne-a explicat Mara Vîrtic.

Bianca Marchiș a completat că prevenția este o parte foarte importantă când vine vorba de droguri, alcool sau tutun.

Este un avantaj pentru că noi suntem cam de aceeași vârstă cu personajele din film care trec prin probleme grave. E important că s-a filmat aici, cu elevi din oraș, în locuri cunoscute din Bistrița. Cred că am reușit să realizăm un material de prevenție util și mai convingătoror pentru vârsta noastră. Majoritatea materialelor nu sunt atractive. Primim zeci de pliante pe an, vin polițiștii, discută, dar efecte negative se văd în continuare. Cred că scenariile la care am lucrat noi sunt destul de realiste. Sunt lucruri credibile, care s-ar putea întâmpla în viața reală”, a povestit Bianca Marchiș.

Acum tinerii învață mult mai mult din filme și din videouri, decât din pliante. Scopul nostru a fost să relatăm cât mai mult din trăirile și emoțiile prin care trece un adolescent care poate ajunge într-un asemenea punct de criză.

Dificil a fost să cădem de acord cum va decurge fiecare scenă. Și mai dificil a fost să subliniem în scenarii că aceste dependențe nu sunt bune la nimic. Mulți tineri încearcă să ia partea bună din tot răul ăsta. Se cred conștienți și puternici, își spun – lasă, încerc doar o dată, mă distrez, după aia renunț imediat… Dar de cele mai multe ori nu se termină așa…”, a remarcat Dana Voica.

Dacă nu ești foarte sociabil și mai ai pe deasupra și nemulțumiri, în prima fază drogurile și alcoolul îți oferă o iluzorie senzație de bine. Și vei vrea s-o simți din nou. Și așa faci primii pași spre dezastrul care urmează…”, a avertizat Mara Vîrtic.

Cei patru colegi de la CNLR s-au întâlnit – cu prilejul audițiilor și castingului pentru actori și cu regizorul Sebastian Linke.

Am povestit mult cu cei de la Grigore Moisil și cu Sebastian Linke despre unul dintre scurtmetraje în care nu știam sigur ce am vrea să se întâmple. Știam ideea în linii mari, dar nu știam cum s-o exprimăm concret în film. Au fost multe dezbateri, pe alocuri s-a lăsat și cu mici scântei. Dar până la urmă am găsit calea de mijloc care a convins pe toată lumea”, a precizat Dana Voica.

Cătălin Senatovici ne-a împărtășit și emoțiile resimțite la filmările propriu-zise. „Eu nu am avut un rol chiar atât de important de jucat. Dar mi-a plăcut. A fost o experiență tare faină, mai ales că am luat parte și la scrierea scenariilor. Nu a fost chiar greu. Am apărut cred că în trei scene. Ne-a luat cam două ore să le filmăm. S-a făcut înainte un fel de organizator, o schemă a scenelor care se vor filma și ne-am încadrat în grafic”, a povestit Cătălin Senatovici.

Cătălin Senatovici, Mara Vîrtic, Bianca Marchiș și Dana Voica nu se află la prima lor întâlnire cu cinema-ul. Au participat și la Boovie – competiția dedicată videoclipurilor inspirate din cărți, dar și la Booktrailer Film Festival din Italia.

FELICITĂRI: Booktrailerul realizat de un grup de elevi ai CNLR, finalist într-o competiție internațională

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Locuiești în Bistrița? Alege garduri de beton rezistente de la Sigicom!

În Bistrița, din ce în ce mai mulți proprietari renunță la materialele fragile și aleg gardurile de beton – o soluție modernă, sigură și estetică. Spre deosebire de lemn sau metal, betonul nu ruginește, nu se deteriorează și nu necesită întreținere constantă. În plus, vine într-o gamă variată de modele, potrivite pentru orice stil arhitectural.

Mobilier și detalii șic pentru casa ta?! Paravane Decorative Bistrița îți face orice, la comandă

Dacă ai idei trăznite în ceea ce privește amenjarea interioară sau un spațiu unde nu se...

Prime Burger, la 3 ani de când bucură bistrițenii: Vă mulțumim!

Acum trei ani de zile bistrițenilor li s-au adus, mai aproape de casă, burgerii delicioși de...