-1 C
Bistrița
luni, noiembrie 18, 2024

FOTO: Artistele de la „Flori Dumitrene” au făcut senzație la o stână din Bucovina, în fața a sute de turiști români și străini

Artistele de la „Flori Dumitrene” au strălucit zilele trecute în Bucovina! Au fost invitate să susțină mai multe spectacole la Festivalul Național al Păstrăvului. Unul dintre acestea, s-a întâmplat la o stână, în fața a sute de turiști străini și români.

Festivalul Național al Păstrăvului a ajuns la ediția cu numărul 18. A fost organizat de autoritățile locale din comuna Ciocănești și Consiliul Județean Suceava.

Județul Bistrița-Năsăud a fost reprezentat de Grupul vocal folcloric „Flori Dumitrene” din Dumitra. Coordonatoare este Dina Simion, pe care ați avut ocazia s-o urmăriți și la Bistrițeanul Live: 

VIDEO – Dina Simion, de la „Flori Dumitrene”: Încercăm să păstrăm și azi la Dumitra rânduiala satului

Artistele de la Flori Dumitrene au fost însoțite de drd. Smaranda Mureșan, etnolog și cercetător științific la Centrul Județean pentru Cultură.

Am petrecut în Bucovina câteva zile foarte frumoase, între 13 și 15 august. „Florile Dumitrene” au avut parte de mai multe reprezentații artistice. Au participat la „Rapsodia Muntelui”, făcând o incursiune la o stână din Munții Suhard.

Ne-au fost alături de buciumașii din Câmpulung Moldovenesc – Florin Lițu și Dragoș Balan. A fost prezent și Taraful „Obcina” din Bucovina. Taraful este compus din Vasile Ungureanu – Tezaur Uman Viu, la fluier, Andrei Plăcintă (voce și toacă), vestitul fluieraș Liviu Țăran din Fundu Moldovei, Cristi Săveanu (gordună) și Cezar Devisevici – lăută”, a explicat drd. Smaranda Mureșan.

Momentele artistice au avut loc la o stână. Sute de turiști români și străini s-au lăsat cuceriți de spectacolul Florilor Dumitrene și a celorlalți artiști. Totul a fost asezonat cu bucate tradiționale.

Spectacolul a continuat și spre seară, pe scena amplasată în centrul comunei Ciocănești. A doua zi, artistele de la Flori Dumitrene i-au încântat, din nou, pe turiștii prezenți în Bucovina. De această dată, la Mina Turistică „Oița” din Ciocănești.

Aici, grupul folcloric a fost acompaniat de Taraful „Obcina” din Bucovina. Taraful este coordonat de artistul Călin Brăteanu, director al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Suceava.

Spre bucuria tuturor celor prezenți, s-au interpretat pricesne, dar și melodii populare vocale și instrumentale. Nu au lipsit nici jocurile tradiționale sau strigături, întocmai ca pe vremuri.

Festivalul Național al Păstrăvului de la Ciocănești a continuat cu o paradă a portului popular. Duminică seara, la Căminul Cultural, bistrițenii și bucovinenii au pus în scenă o șezătoare tradițională.

Au fost momente specifice din vatra satului de altădată. „Gazdele” șezătorii au fost „Florile Dumitrene”, alături de artistul Călin Brăteanu și Taraful „Obcina”.

Photo credit @ Smaranda Mureșan / fotografii din arhiva personală

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Alege anvelopele și roțile complete de iarnă Mercedes-Benz, pentru a călători fără griji

MATEROM AUTOMOTIVE Bistrița îți oferă 30% reducere* la manopera de montare, la achiziția de anvelope sau roți complete de iarnă Mercedes-Benz. Grăbește-te, campania este valabilă doar până la 31 Decembrie 2024!

REDUCERI la Fashion Baby Store Bistrița: 35 la sută DISCOUNT la toate hăinuțele de copii din stoc

Rochițe roșii sau verzi, pantofiori de lac, costumașe cu papion și alte piese vestimentare cu stil,...

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji? Vino la o verificare GRATUITĂ de sezon, la MATEROM AUTOMOTIVE

Vrei să navighezi prin iarnă fără griji ? Vino la o Verificare GRATUITĂ de sezon a autovehiculului tău, efectuată de experții de la MATEROM AUTOMOTIVE.