-0.4 C
Bistrița
sâmbătă, noiembrie 23, 2024

FOTO: Arheologii Muzeului Județean au descoperit o comoară în pereții unei case din Bistrița!

Fosta cetate a Bistriței continuă să ne surprindă. Au dovedit-o arheologii Radu Zăgreanu și Angelica Moldovan de la Muzeul din Bistrița care au descoperit, în urma unor cercetări arheologice preventive, câteva obiecte speciale – unele datând chiar din secolul XVIII ! 

În ultimii doi ani, arheologii Complexului Muzeal Bistritț-Năsăud au  efectuat o serie de cercetări preventive și supravegheri arheologice în perimetrul centrual al Bistriței. Este vorba de zona care se suprapune peste arealul sitului arheologic Cetatea Bistriței (secolele XV – XVI) = zonă inclusă în Lista Monumentelor Istorice (Cod BN-II-a-A-01479, Cod RAN 32401.166).

Din echipa Muzeului bistrițean au făcut parte arheologii Radu Zăgreanu, Angelica Moldovan și desenatoarea Andreea Ilieșiu.

Au fost efectuate cercetări arheologice pe strada George Șincai nr. 9A. Aici a fost identificată o cameră sau anexă a unei case ce a activat la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceasta a fost probabil dezafectată, peste ea fiind suprapusă clădirea actuală.

Au fost recuperate fragmente ceramice, fragmentele de cahle și câteva piese de fier care pot fi încadrate cronologic ca aparținând secolului al XIX-lea.

Din stratul de umplutură a fost recuperată și o pungă cu peste 100 de monede din perioada comunistă”, au transmis arheologii muzeului din Bistița.

Între cahlele identificate se remarcă un fragment de cahlă policromă, fondul fiind acoperit cu un smalț maroniu. Aceasta are o decorație cu un cavaler în turnir, spre dreapta, îmbrăcat în armură, cu coif închis, înarmat cu o lance. Calul este cabrat, sprijinit pe picioarele din spate, în vreme ce picioarele din față sunt aproape în aer.

Un alt fragment păstrează partea superioară a stemei orașului medieval Bistrița. Alte cahle sunt ornamentate cu decor floral, unele fiind emailate. Arheologii muzeului au constatat că acestea datează din secolele  XVIII-lea și XIX.

Tot o cercetare preventivă s-a efectuat și pe Mihail Kogălniceanu nr. 9. Aici s-a reușit cercetarea zidului sudic al fostei cetăți și studierea fundației acestuia.

O cercetare arheologică a fost efectuată și la clădirea din Piața Centrală, nr. 2 (Primăria Veche). Într-o anexă modernă a acesteia, au fost reperate zidurile unei clădiri medievale din care se mai păstrează în zidăria actuală un arc de boltă.

Cercetări sumare au fost efectuate și la ansamblul urban Șirul Sugălete. Aici a fost cercetată structura câtorva stâlpi de susținere, fiind dezvelite o parte a fundațiilor acestora.

Tot aici s-au identificat zidurile unor clădiri anterioare ansamblului, care ulterior au fost dezafectate.

Spre surprinderea noastră, între stâlpii vecini ai ansamblului nr. XIV și nr. XV a fost găsită la adâncimea de 80 cm o arcadă de boltă din cărămidă cu lățimea de 170 cm.

Bolta este afectată sever de intervenții moderne. Cel mai probabil a fost o pivniță a unei vechi clădiri ale burgului medieval bistrițean”, au transmis arheologii. 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...