Aproape 150.000 de lei s-au dus nu pe apa sâmbetei, ci a Şieului, în ultimele şase luni de zile.
Judeţul Bistriţa-Năsăud a fost unul din judeţele cele mai afectate de fenomenele hidro-meteorologice din primăvara anului 2019. În mai şi iunie 2019 în bazinul hidrografic al râului Șieu și afluenții acestuia, Budac și Dipșa, s-au produs o serie de fenomene hidro-meteorologice periculoase. S-au înregistrat atunci inundaţii şi creșteri semnificative de niveluri și debite, care au condus la producerea unor importante pagube materiale.
Prin H.G. nr. 441/25 iunie 2019 s-au promovat în regim de urgență lucrări de refacere a construcțiilor hidrotehnice. Totodată, au fost derulate lucrări pentru amenajarea albiilor.
Ioana Diaconescu, directorul Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa (ABA Someș-Tisa) a prezentat recent Prefecturii Bistriţa-Năsăud un raport al acestor lucrări.
În perioada iulie-decembrie 2019, ABA Someş-Tisa a derulat în regim de urgenţă – în Bisriţa-Năsăud – 13 lucrări de investiţii de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităţilor naturale. Valoarea totală a acestor lucrări s-a ridicat la 149.175 mii lei.
În cadrul acestor lucrări au fost executate 50.800 metri reprofilare de albie şi 41.660 metri de consolidare de mal. Au fost montate 77 bucăţi praguri de fund, 3 praguri cădere şi 3 stații hidrometrice.
Au fost asigurate astfel secțiunile de scurgere a cursului de apă afectat de inundații și au fost consolidate malurile în punctele critice.
Asemenea lucrări au fost executate la Chintelnic, Crainimăt, Jelna şi Budacu de Jos, Satu Nou (comuna Cetate), Ruștior și Șieuț (comuna Șieuț). La Mărişelu a fost reprofilată albia pe o distanţă de 7.500 m, iar la Şieu – pe o distanţă de 3.000 metri. La Lechinţa reprofilarea albiei s-a executat pe o distanţă de 7.000 metri, în timp ce la Teaca a fost necesară o intervenţie similară pe 8.000 metri. Lucrări s-au executat şi la Prundu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Tiha Bârgăului şi Budacu de Sus.