Galeria de artă contemporană a Muzeului Județean din Bistrița a fost plină, ieri seară, când pictorul și fotograful Sever Moldovan a inaugurat o nouă expoziție de pictură și grafică, prezentând publicului, totodată, albumul Bistrița Urbis Civitas.
Pasajele orașului surprinse în ipostaze emoționante, dar și clădiri simbol ale Bistriței sau evenimente remarcabile – cum este și pictura uriașă de 2 metri care evocă un concert de Brahms în Biserica Evanghelică – acestea și multe alte surprize vă așteaptă la Muzeul Județean.
Aici a fost inaugurată ieri seară expoziția Urbis Civitas. Cu acest prilej, a fost prezentat publicului și albumul Bistrița Urbis Civitas:
Invitați să vorbească la vernisaj au fost preotul protopop Alexandru Vidican, istoricul de artă Vasile Duda și criticul Oliv Mircea.
„Sever Moldovan înțelege cu o inteligentă acuratețe că, după cum sufletul omului își are cotloanele sale ascunse, tot așa și Bistrița, orașul în care trăiește, își are coridoarele lui tainice. În tainițele nu întotdeauna luminate și reci, cel ce caută încearcă un simțământ tulbure care îi stinge glasul și îi uimește privirea: el simte împreunare forței cu tenebrele. Ne aflăm în sălașul lespezilor fr piatră în care o tăcere posacă și îndesată umple spații boltite…
Suntem invitați să observăm în picturile lui Sever Moldovan contexte locale distincte, dar și să ne umplem pieptul cu un parfum discret și revolut.
Pentru Sever Moldovan identitatea culturală a Bistriței, formele artistice care și ele afirmă identitatea și integritatea, fac expresivă capacitatea de autoconservare și supraviețuire în condițiile unei noi utopii urbane dar și a unei luminări care vrea cu orice preț să își transceadă propria tradiție locală…”, explică criticul Oliv Mircea.
„Construind un imaginar artistic, o prezentare plastică, o viziune poetică despre Bistrița, pictorul Sever Moldovan ne oferă încrederea în farmecul unui loc.
Ne restituie încrederea de a privi cu ochii noștri ceea ce este în jur, de a avea încredere în ceea ce vedem, și de ce nu, de a avea încredere în ceea ce imaginăm, fără să căutăm clișeul imagistic promovat publicitar sau prin rețele de socializare.
Pasajele orașului istoric devin în interpretările artistului veritabile tuneluri ale timpului în care clarul și obscurul își dispută spațialitatea și profunzimea temporalității.
Artistul Sever Moldovan are un demers plastic închegat, maturizat la intersecția dintre construcția rațională și sensibilitatea cromatică. Iar subiectele sale inspirate constant din atmosfera expresivă a Bistriței și a burgurilor Transilvaniei, îl recomandă ca un veritabil maestru al vedutelor contemporane”, consideră istoricul de artă Vasile Duda.
Sever Moldovan s-a născut la Telciu şi a absolvit Liceul de Arte plastice – Romul Ladea din Cluj-Napoca în 1977.
După absolvirea Facultății de Construcții Cluj-Napoca în 1983, a urmat Cursurile Academiei de Arte Vizuale și Design Cluj-Napoca.
Și-a completat studiile universitare la Universitatea Babes Bolyai Cluj-Napoca, absolvind cursurile postuniversitare de specializare în Reabilitarea Monumentelor Istorice.
Sever Moldovan are un bogat palmares artistic: expoziții personale în Bistrița, Cluj Napoca, Iași și Satu Mare. A participat la expoziții de grup, simpozioane și bienale de artă în Bistrita, București, Iași, Alba Iulia, Satu Mare, Hunedoara, Târgoviște, Petroșani, Târgu Jiu, Besançon și Ornans-Franța.
A participat în tabere de creație la Colibița-Bistrița, Cincis-Hunedoara, Abrud-Alba, Ornans- Franța.
Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania – Filiala Interjudețeană Cluj/Bistrița, din 2015.
A fost nominalizat și a primit premii sau distincții la concursuri sau bienale de artă în România. În anul 2016, devine laureat al Premiului municipiului Bistrița – secțiunea Cultură.