100 de ani celebrați prin 100 de baloane și nenumărate zâmbete și mesaje emoționante au fost transmise de sute de elevi de la Școala Gimnazială Nr.1 din Bistrița, de la Școala gimnazială și grădinița Budacu de Jos, Jelna, Buduș și Monariu. Nici copiii de la Colegiul „Andrei Mureșanu” nu s-au lăsat mai prejos:
„Emoție, dragoste, mândrie și speranță ne-au încercat sufletele de-a lungul unei întregi săptămâni în care elevii școlii noastre, îndrumați de cadrele didactice, au desfășurat activități dedicate Centenarului Marii Uniri. Lecții de istorie deosebite, ateliere de lucru, afișe și desene, dansuri populare în costumele tradiționale – au fost doar câteva dintre activitățile care ne-au amintit că ceea ce avem astăzi se datorează străbunilor noștri. Și că datoria noastră este să păstrăm nealterate tradițiile și obiceiurile din străbuni pentru a le transmite mai departe…”, a transmis Anamaria Tofan, consilier educativ la Școala Gimnazială Nr. 1.
Generația 50 a Școlii Gimnaziale Nr.1 Bistrița, actualele clase a IV-a, au avut parte și de un invitat de onoare: profesorul conferențiar, doctor în Istoria Artelor la UBB Cluj-Napoca, Gheorghe Mândrescu – cel care le-a și redat copiilor episoade importante din istoria României de până la Marea Unire.
Evenimentele dedicate Centenarului au culminat cu marcarea numărului 100 și cu lansarea celor 100 de baloane în culorile tricolorului, spre încântarea și bucuria tuturor celor prezenți în curtea școlii. A fost momentul în care, după intonarea imnului național – elevi, profesori și părinți au strigat în cor: La mulți ani, România!
Emoționantă sărbătoare cu și despre români și la școala gimnazială și grădinița din Budacu de Jos, unde au fost invitați, la sfârșitul săptămânii trecute și copiii de la Grădințele din Jelna, Buduș și Monariu. Nu au lipsit nici primarul Florin Alexandru Simionca, părintele Teofil Moldovan și șeful de post Claudiu Nemeș.
Mesajele participanților scrise pe bilețele colorate au inundat harta României cu gânduri bune: „Fericire!”, „Un an mai bun!”, „Să fie pace pe Pământ!”, „Împreună vom face o lume mai bună!” și multe altele i-au impresionat pe părinții care au și lăcrimat atunci când și-au ascultat copiii recitând poezii sau cântând un cântecel.
Ansamblul de muzică folclorică de la Liceul „Tudor Jarda” a interpretat, admirabil și cu multă căldură, câteva cântece patriotice, iar la sfârșitul programului s-a încins o horă de toată frumusețea, în care au intrat toți cei prezenți…
Nici elevii Colegiului „Andrei Mureșanu” nu s-au lăsat mai prejos…
În luna noiembrie 2018, Colegiul Național „Andrei Mureșanu” a organizat ediția a III-a a concursului „File din istoria locală și națională ”, proiect care îşi propune promovarea identității naționale în CNAM și în comunitatea locală.
La Cercul Militar Bistrița s-a desfășurat un spectacol aniversar compus din dans, recital de poezie și cântec popular la care au participat elevi din șase școli din Bistrița și din județ.
Din programul dedicat celor 100 de ani de la Marea Unire a făcut parte și o reîntregirea simbolică cu frații de peste Prut: oaspeţi din Republica Moldova, de la Liceul Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău au fost primiți românește, cu pâine şi sare, la Colegiul „Andrei Mureșanu”, iar elevele Fechete Cristina, Dalia Țigăuan, Delia Bachiș, Cătălina Sighiartău, Rada Măierean și Elena Hazbeiu au colindat și au cântat melodii patriotice, amintind de atmosfera festivă a momentului.
Un alt moment aniversar al zilei s-a derulat în curtea Școlii Gimnaziale a CNAM de pe str. Zimbrului, în timpul pauzei mari, când elevii de la clasele primare au celebrat centenarul Marii Uniri prin desfășurarea unui drapel al României lung de 45 de metri, intonând cântece patriotice și imnul național. Elevii de la gimnaziu au realizat pe hârtie cartonată în culorile drapelului național o expoziție, intitulată „Mesaj pentru Centenar” care este expusă în curtea liceului
Mai multe detalii despre evenimentele dedicate celor 100 de ani puteți citi accesând linkul de mai jos: