Clădirea unde a funcționat Centrul de Plasament de tip familial pentru copii cu dizabilități va găzdui Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
În clădirea de pe strada Toamnei nr. 1A, în care a funcționat Centrul de Plasament pentru copii cu dizabilități va funcționa Universitatea de Medicină din Târgu Mureș.
Unitatea de învățământ va colabora cu Spitalul Județean de Urgență Bistrița, care s-a angajat să asigure inclusiv infrastructura. Protocolul de colaborare a fost semnat în toamna anului trecut.
„Imobilul se disponibilizează ca urmare a desființării Centrului de Plasament de tip familial pentru copiii cu dizabilități Bistrița și a transferării copiilor afectați în casa de tip familial Viișoara și casa de tip familial Unirea, servicii sociale cu cazare, nou înființate în structura Centrului pentru Protecția Copilului Bistrița, urmând ca în locația din municipiul Bistrița, strada Toamnei 1A să mai funcționeze temporar doar „Centru de primire în regim de urgență pentru copilul abuzat, neglijat, exploatat și telefonul copilului” și „centru maternal”, se arată în proiectul de hotărâre care se află săptămâna aceasta pe masa consilierilor județeni.
Deocamdată nu se știe când își va începe activitatea Universitatea de Medicină din Târgu Mureș la Bistrița. Este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple din toamnă.
Mai bine mai târziu decât niciodată. Incă din anul 2016 se discuta despre înfiinţarea, unui colegiu universitar pentru viitorii asistenţi medicali, în colaborare cu UMF Târgu Mureş, care pâna acum nu s-a realizat.
De asemenea, s-a vorbit mult si fără folos despre construirea unui campus universitar modern la Bistrita care sa uneasca laolalta Extensiile Universitare imprastiate in prezent prin tot orasul in spatii improvizate, fapt pentru care, influenta vietii studentesti la nivelul locuitorilor orasului este practic inexistenta. Cu toate astea, autoritatile locale au discutat in special cu universitatile UBB si UTCN sa creeze un campus universitar modern cu spatii de invatamant prevazute cu sali de curs si laboratoare, camine studentesti, cantina, biblioteca, sala de sport, terenuri de sport, parcuri cu alei, etc care sa aduca impreuna toate extensiile universitare prezente la Bistrita, nu s-a facut nimic pana acum. Un astfel de Campus Universitar ar putea sa includa si cladiri de laboratoare cu spatii functionale pentru activitate de cercetare organizata la standarde internationale. Toate acestea ar fi de natura sa creeze un climat academic si o mai buna stabilitate a invatamantului universitar la Bistrita.
Poate că de data asta prin derularea unui parteneriat cu Universitatea de Medicină din Târgu Mureș privind infiintarea unei extensii pentru asistenţi medicali la Bistrița, vor fi reluate si demersurile pentru construirea unui Campus Universitar. Cu atât mai mult cu cât primarul Ioan Turc a promis in campania electorală că va pune bazele unui nou obiectiv strategic si anume „Bistrita Universitară” astfel incât orasul să poată să se dezvolte ca o destinație pentru afaceri inovative, in strânsă legătură cu avantajele conferite de invătământul superior.