În zilele noastre, una dintre marile provocări ale femeilor este găsirea unui echilibru între viața de familie și cea profesională: cum să aibă succes la locul de muncă / în afacere și, în același timp, o familie fericită?
Industria turismului, gastronomia și sectorul meșteșugurilor / artizanatului sunt domenii care permit flexibilitatea în muncă și îmbinarea cu sarcinile gospodărești.
Aceste teme se află pe agenda evenimentului interactiv FlexTour, organizat de Asociația de promovare a Turismului „Turist în Bistrița-Năsăud” în cadrul proiectului cu același nume, finanțat prin programul Erasmus+.
Evenimentul, destinat în mod special femeilor, va avea loc marți, 16 iulie, de la ora 17:30 la Hotel Metropolis.
Turismul este, fără îndoială, unul din sectoarele economice cele mai promițătoare și cu cea mai rapidă creștere, în Europa. Datele arată că mai multe femei decât bărbați lucrează cu normă parțială, în acest sector. Cel mai mare avantaj al acestui tip de angajare îl constituie programul flexibil, angajații cu normă parțială având, în general, mai multă flexibilitate în ceea ce privește numărul de ore de muncă decât angajații cu normă întreagă.
Prin urmare, acest regim de muncă este preferat de femei deoarece le permite acestora să asigure un echilibru între muncă și viața de familie, iar astfel de forme de angajare în sectorul turismului pot constitui soluții viabile pentru integrarea/ reintegrarea pe piața muncii a femeilor inactive.
Pornind de la aceste idei, un grup de 7 organizații din Slovacia, Spania, Turcia și România au dezvoltat proiectul FlexTour – proiect ce îmbină în mod armonios conceptul de mentorat în sprijinirea dezvoltării profesionale și personale a femeilor inactive, în vederea ocupării unui loc de muncă flexibil, în domeniul hotelier, al gastronomiei și altor domenii conexe.
În mod concret, Proiectul FlexTour vizează dezvoltarea unui program de instruire online, cu un conținut personalizat pentru fiecare din următoarele categorii:
(1) femei cu experiență profesională (în afaceri sau în câmpul muncii) însă inactive momentan, din varii motive, care pot activa cu succes ca și „mentori”, reintegrându-se astfel pe piața muncii.
(2) femei inactive cu mai puțină experiență, indiferent de nivelul de pregătire, care țintesc o formă de angajare cu timp parțial/ flexibilă în domeniul turismului, gastronomiei sau domenii conexe.
(3) afacerile din industria hotelieră, gastronomie și conexe, indiferent de categoria de mărime.
Persoanele interesate să afle mai multe despre modul în care pot beneficia de pe urma acestui proiect, să cunoască experiențele unor persoane care activează în domeniile amintite, să schimbe idei și impresii, sunt invitate marți, 16 iulie 2019, de la ora 17:30, la Hotel Metropolis la evenimentul interactiv FlexTour, organizat de Asociația de promovare a Turismului „Turist în Bistrița-Năsăud” în cadrul acestui proiect.
De pe agenda evenimentului:
- „Proiectul FlexTour – oportunități de dezvoltare personală și profesională pentru femeile care activează/ doresc să activeze în industria hotelieră, gastronomie și domenii conexe” – Elena-Maria Bărbos, Manager Proiect
- „Cum am găsit echilibrul între viața personală și viața profesională?” – Claudia Andron – Președinte Asociația de promovare a Turismului „Turist în Bistrița-Năsăud”,
- „Femeile în domeniul gastronomiei – provocări și satisfacții” – Chefi Nina Rus și Elena Rus,
- „Mentoratul – un mod de a învăța împreună” – Emilia Morariu – Niobiu SRL,
- „Femeile în industria hotelieră” – Anamaria Muscar – director Hotel Coroana de Aur, Hotel Castel Dracula, Hotel Codrișor,
- „Cu și despre femei în industria vinului” – Andra Munteanu – degustare de vinuri Crama Valea Ascunsă.