Protejată prin lege şi aflată pe lista plantelor pe cale de dispariţie, Laleaua Pestriţă denumită şi Floarea de Şah, se găseşte la noi în ţară doar în anumite zone deoarece are nevoie de condiţii speciale de dezvoltare. Firava lalea poate fi ușor găsită și admirată și la doi pași de Bistrița.
La o aruncătură de băț de oraș, la Orheiul Bistriței, Laleaua Pestriță și-a făcut simțită prezența. Pădurea Șesul Orheiului, unde crește Laleaua Pestriță este o zonă protejată prin lege. Denumirea științifică a Lalelei Pestrițe este Fratillaria meleagris, iar culoarea specifică este un mov-purpuriu, cu picățele mai deschise la culoare, de unde și denumirea Floarea de Șah.
Laleaua pestriță înflorește doar o dată pe an în perioada de primavară, aprilie – mai, așadar, dacă vă doriți să-i admirați frumusețea, însă fără să atentați la fragilitatea ei, va trebui să profitați de zilele însorite anunțate de meteorologi și să vă îndreptați înspre pădurea Șesul Orheiului cât încă aceasta își înalță firavul trup înspre albastrul cerului.
Floarea este protejată de lege și se regăsește pe lista plantelor pe cale de dispariție. În cele mai multe locuri din țară unde crește, aceasta este păzită de pădurari. Cei care distrug sau rup florile riscă amenzi usturătoare.
Foto Arhivă