2.8 C
Bistrița
marți, noiembrie 5, 2024

Finanțări pentru cei care vor să-și înregistreze terenurile la Cadastru

O modificare la Legea cadastrului și publicității imobiliare ar putea veni în ajutorul celor care vor să-și înregistreze terenurile aflate în zone greu accesibile. Între inițiatorii proiectului se află și un politician din Bistrița.

Inițiativa noastră ar putea veni în ajutorul proprietarilor de teren din Bistrița-Năsăud… Datorită formelor de relief cu un anumit grad de dificultate, terenurile din județul nostru ar putea beneficia de finanțare sau cofinanțare de la stat. Pe scurt, cu cât terenul este mai greu de măsurat, cu atât mai mult se majorează coeficientul de finanțare”, a precizat deputatul Ionuț Simionca, unul dintre inițiatorii unei modificări.

Deputatul a mai explicat că a inițiat o modificare la Legea cadastrului și publicității imobiliare în care propune același tratament juridic pentru finanțare și cofinanțare, astfel încât lucrările de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale să primească aceeași valoare, atât în cazul finanțării cât și al cofinanțării. „Este un lucru care ajută și ușurează munca UAT-urilor sau a celor care sunt interesați de aceste măsurători topografice. Este un proiect bun pentru UAT-urile din județ și are șanse să treacă, pentru că este necesar”, a mai precizat Ionuț Simionca.

Legea cadastrului și publicității imobiliare nr. 7/1996 reglementează, printre altele, atribuțiile Agenției Naționale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară în domeniul finanțării, respectiv al cofinanțării lucrărilor de înregistrare sistematică inițiate de unitățile administrativ-teritoriale.

Astfel, conform acestui act normativ, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară, Agenţia Naţională finanţează lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale într-un cuantum de maximum 60 lei/carte funciară, cu excepţia terenurilor situate în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate prevăzute de Instrucţiunile de aplicare a Normelor de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, caz în care cuantumul se majorează proporţional cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate.

Pe de altă parte, Agenţia Naţională cofinanţează aceste lucrări numai în cuantum fix de 60 lei/carte funciară.

În consecință, propunerea legislativă prevede că lucrările de înregistrare sistematică iniţiate de unităţile administrativ-teritoriale se finanțează, respectiv se cofinanțează de Agenția Națională într-un cuantum de maximum 60 lei + TVA/carte funciară, cu excepţia terenurilor situate în zone cu forme de relief ce au categorii ridicate de dificultate prevăzute de Instrucţiunile de aplicare a Normelor de timp pentru operaţiile necesare realizării lucrărilor de specialitate în cadrul Centrului Naţional de Cartografie, aprobate prin ordin al directorului general al Agenţiei Naţionale, caz în care acest cuantum se majorează cu coeficientul de 1,4 și, ulterior, proporţional cu coeficienţii aferenţi categoriilor de dificultate.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.