Prezenți la Bistrița, reprezentanții Ministerului Mediului au vorbit și de finanțări viitoare pentru fermieri. Se vor aloca 12 milioane de euro pentru ferme model, prioritate având femeile fermier.
Ieri au fost prezenți la Bistrița numeroși reprezentanți din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Aceștia s-au întâlnit cu primari din Bistrița-Năsăud și Maramureș, dar și reprezentanți ai instituțiilor de mediu sau din domeniul agriculturii.
S-a discutat despre protejarea mediului de poluarea cu nitrații din gunoiul de grajd.
Platforme de colectare a gunoiului de grajd! Bistrița-Năsăud are doar două platforme
Veronica Staicu, expert în agricultură, din cadrul MMAP, a vorbit și de finanțări viitoare pentru fermieri.
„Vom realiza un ghid de finanțare pentru modernizarea fermelor. E vorba de finanțări de 12 milioane de euro pentru ferme model. E vorba de ferme ce vor folosi agricultura inteligentă, pentru atingerea obiectivelor de mediu.
Se va aloca un grant între 10.000 – 200.000 de euro pentru fiecare proiect de modernizare. Aici vorbim de achiziții mașini agricole, echipamente, dar și diferite construcții. Va exista și o cofinanțare privată, de 10 %. Restul de 90 % e acoperit din fondul nostru.
Modalitatea de plată e rambursarea costurilor eligibile. Fermierii vor achiziționa înainte echipamentele, iar noi vom rambursa ulterior. Putem vorbi și de plata la factură. Deci fermierul își cumpără utilajul, face dosar de cerere de rambursare a valorii, cu cofinanțarea de 10%. Deci nu trebuie să aibă prefinanțare”, a explicat Veronica Staicu.
Deși perioada de rambursare/plată la factură ar fi de 90 de zile, reprezentanții MMAP susțin că în maxim două săptămâni de zile banii le vor fi rambursați.
În ceea ce privește criteriile de prioritizare, acestea sunt:
- fermieri femei
- fermieri tineri – până în 40 de ani
- ferme care sunt sub angajamente de agromediu și climă
- agricultori cu experiență
- ferme poziționate în UAT-urile unde s-au constatat depășiri ale pragului de 50 mg/l a azotatului
Reprezentanții MMAP susțin că ghidul de finanțare va fi gata în ianuarie 2024. Acesta va fi „ușor de folosit”, iar finanțarea vine de la Banca Mondială. Tocmai de aceea, în cadrul acestor întâlniri zonale se preiau idei de la fermieri pentru conturarea ghidului ce va fi folosit pentru finanțare.
Mai multe detalii vor apărea, periodic, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.