2 C
Bistrița
duminică, decembrie 22, 2024

FII REPORTER: Introducerea uniformei = o măsură nedreaptă pentru copiii din familii cu venituri reduse, consideră elevii Colegiului „Liviu Rebreanu”

Unul dintre elevii Colegiului Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița ne-a scris în legătură cu începerea anului școlar și recent introdusa obligație de a purta, din acest an, uniforme. „Sunt nemulțumit de această măsură. O consider nedreaptă în primul rând față de copiii din familii cu venituri reduse. În al doilea rând, este și o limitare în libertatea noastră de exprimare…

Iată, mai jos, scrisoarea elevului de la Colegiul „Liviu Rebreanu”:

Anul acesta s-a introdus uniforma obligatorie pentru elevii din CNLR. Iar această obligație vine inevitabil cu niște costuri în plus. Sunt costuri semnificative, dacă luăm în calcul faptul că tricourile cerute de școală costă 70 de lei bucata. Iar bluzele (subțiri) – 80 de lei…

Foarte mulți dintre elevi și-au cumpărat în jur de 5 tricouri fiecare. Adică au cheltuit 350 de lei doar pentru haine care vor fi purtate jumătate din zi, doar la școală.

Majoritatea s-au abținut din a cumpăra și bluze, sperând că se va relaxa regulamentul până când scad temperaturile…

Există și opțiunea de a purta cămașă, cu condiția să fie inscripționată cu logo-ul școlii (din nou, un cost în plus) și să fie albă sau albastrul școlii.

Aceleași condiții se aplică și pentru alte articole vestimentare purtate pe deasupra, cum ar fi hanoracele sau sacourile. Acestea trebuie să fie de asemenea de anumite culori și să aibă logo-ul școlii pe ele. 

Despre pantaloni se prevede doar să fie lungi și de culoare închisă, de blugi sau de stofă, fără tăieturi sau rupturi. Iar despre fuste se menționează culoarea închisă și lungimea care trebuie să nu fie mai scurtă de 5 cm deasupra genunchilor.

Pentru nerespectarea uniformei se prevede scăderea notei la purtare. Iar dacă situația nu este rezolvată – exmatricularea. 

Aceste reguli necesită cheltuieli semnificative pentru părinți, dar îi nemulțumesc și elevii care simt că libertatea lor de exprimare este îngrădită. 

Din punct de vedere legal, este considerată îndatorirea elevilor să poarte însemnele școlii. Însă nu se menționează că acestea constau în uniformă.

În trecut, erau discutate alternative precum insigne sau brățări, după ce o încercare anterioară de introducere a uniformei s-a dovedit că nu avea cadru legal.

În prezent, s-au reintrodus aceleași reguli relativ stricte, anterior anulate. 

În primele zile de cursuri, atmosfera de pe holurile școlii, în alți ani veselă, a fost una neplăcută, aproape sumbră… Majoritatea elevilor se simțeau vizibil inconfortabil din cauza uniformei…

Cei mai mulți profesori nu au comentat acest regulament. Deși se pun presiuni pe ei să „reclame” elevii care nu respectă ținuta. O responsabilitate și o problemă în plus și pentru aceștia. Să urmărească dacă tricourile sunt nuanța potrivită de albastru, dacă fustele nu sunt prea scurte și așa mai departe…! 

Introducerea uniformei pretinde să rezolve unele probleme existente în școli, însă s-a dovedit a fi ineficientă în repetate rânduri. 

Nu în ultimul rând, neglijează total bunăstarea și confortul elevilor, care deja se confruntă cu toate problemele existente în sistemul de învățământ și în școli.

Deși în Statulul elevului, aceștia sunt numiți „beneficianți primari” ai școlilor, nu se ține cont de opiniile elevului. Se optează rapid pentru implementarea unor astfel de reguli.

Acum un an, în perioada scandalului legat de scările profesorilor, liceul se mândrea cu faptul că tratează elevii ca pe niște egali. Atunci se susținea că suntem în primul rând oameni, și abia după aceea – elevi sau profesori. Însă în prezent, perspectiva pare să se fi schimbat. Elevilor le se dictează mai nou vestimentația de zi cu zi…

Sunt nemulțumit de această măsură. O consider nedreaptă în primul rând față de copiii din familii cu venituri reduse. În al doilea rând, este și o limitare în libertatea noastră de exprimare.

Nu comentez pretenția de a participa la ore într-o ținută decentă. Consider însă că problema apare atunci când elevilor și părinților li se pretinde mai mult de atât.

Și li se dictează exact ce trebuie să poarte zilnic timp de o treime din an…”, conchide elevul CNLR.

 

Foto @ Arhivă

ARTICOLE SIMILARE

8 COMENTARII

  1. Dragi copii,

    uniforma este un simbol distinctiv al scolii in care studiati.
    Exact cum pompierii, politistii, jandarmii si altii sunt mandri de uniforma lor, asa trebuie sa fiti si voi.
    Mai mult, prin aceasta se inlatura presupuse inechitati, fiind toti echipati la fel.
    Ar fi mai bine ca unul sa fie cu tricou de 500 lei si altul cu tricou de 40. Oare nu s-ar uita de sus cel cu tricou de 500????
    Nu fiti ipocriti!!!

  2. Asta scrie in ordinul de ministru Se menține doar îndatorirea elevului de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de instituția de învățământ într-o ținută vestimentară decentă, la Art. 14, lit. c).Nu uniforma si daca cer trebuie so asigure scoala

  3. Foarte bine! Poate ar trebui sa va interesati cat costa hainele de firma pe care si le afiseaza si telefoanele ,tabletele! O uniforma ,in mod normal te poate tine si 2ani! Sa nu ne mai plangem atata!In tarile civilizate se poate,la noi nu?

  4. Această doamnă director, trebuia să-și dea demisia în această vară,când pentru a treia sau a pstra0
    oară s-a prelungit termenul de finalizare a clădirii principale a CNLR.
    Nici acum nu e prea târziu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MasterFoam angajează tehnicieni mentenanță și stivuitoriști! NOI locuri de muncă, în Bistrița

Compania MasterFoam din Șieu Măgheruș caută tehnicieni mentenanță și stivuitoriști. Fan Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi. RCB Electro angajează pentru o perioadă nedeterminată electrician și gestionar depozit. NOI locuri de muncă, la Clinica Sanovil: 

FOTO – Arimar Construct Năsăud vine cu un nou serviciu: Toaletare și tăieri arbori – la cerere

Specialiștii companiei de demolări Arimar Construct din Năsăud s-au gândit să ofere un nou serviciu locuitorilor...

Vrei ochelari noi de la Iana Optic de sărbători? Grăbește-te, închid în perioada sărbătorilor

Iana Optic e magazinul preferat de optică al multor bistrițeni, de aproape 20 de ani. Rame...