În Ilva Mică se lucrează la modernizarea drumului DJ 172 D, spre Măgura Ilvei. În apropierea drumului este râul Ilva, care se pare că e locul preferat de… excavatoare. „Și ieri a fost în albia primară a râului. Și azi iarăși. Conform legii, NU au ce căuta în albia primară a unui râu!”, a transmis un bistrițean îngrijorat.
După ce a fost abandonat de firma care se ocupa de amenajarea lui, DJ 172 D a fost „preluat” de altă firmă. Așa că lucrările de modernizare a acestui tronson de drum, de la Ilva Mică la Măgura Ilvei sunt în plină desfășurare.
Dacă șoferii se bucură la gândul că drumul se reabiliteză, cei care văd CUM anume se fac lucrările sunt îngrijorați.
Mai exact, în albia râului, s-ar „scălda” excavatoarele.
„Am văzut și ieri și și astăzi. E vorba de drumul ce se reabilitează între Ilva Mică și Măgura Ilvei. Excavatorul nu e pe margine, e chiar în albia primară a râului. Și apoi ne mirăm că nu mai sunt pești în apele astea, sau că apa e contaminată. Eu cred că cei de la Garda de Mediu ar trebui să verifice puțin cum se fac lucrările. Acuma, că poate pentru a face întărituri sau a lucra la podețe, e nevoie să intre puțin în râu, înțeleg. Dar excavatorul era în albia primară a râului. Ori acolo, conform legii, NU au ce căuta. Decât atunci când intervin în urma unei calamități. Ori… reabilitarea unui drum nu e calamitate”, a explicat bistrițeanul.
Acesta a mai subliniat că, prin desele sale călătorii în toate colțurile județului, a văzut nenumărate excavatoare aflate în albiile râurilor.
Legea apelor – legea 107 din 25/09/1996, spune așa:
- art 16 – Pentru protecția resurselor de apă, se interzic:
- alineatul f– spălarea în cursuri de apă sau în lacuri și pe malurile acestora a vehiculelor, a altor utilaje și agregate mecanice, precum și a ambalajelor sau obiectelor care conțin substanțe periculoase;
- art 27