-2.6 C
Bistrița
vineri, noiembrie 22, 2024

FEMEI CARE NE INSPIRĂ: Theo Trișcă, profa de la sat care le oferă elevilor cursuri extra școlare susținute de oameni de renume din țară

„Am făcut cursuri de toate felurile, din dorința de a mă dezvolta eu, personal! Și odată ce am văzut cât e de benefic, am decis să fac acest lucru și pentru elevii mei!”, a povestit Theo Trișcă. Este profesoară de engleză, dar datorită ei, elevii din Lechința au parte de ateliere extra școlare la care învață de la oameni de renume din țară.

Era elevă la Liceul de Muzică, însă a decis să devină profesoară de engleză.

M-am pregătit în această direcție, cu engleza mă înțelegeam mai bine. Doar că de când am fost studentă mi-am dorit să mă dezvolt tot mai mult și mai mult. Așa că am început să particip la tot felul de cursuri, după ce ieșeam de la școală. Cel mai mult am îndrăgit cursurile de dans. Așa mi-am descoperit o latură creativă a mea. Iar cursurile făcute mi-au dat libertate, îndrăzneală și curaj. Acela a fost momentul în care mi-am spus: gata, voi face lucrurile altfel! Voi oferi și elevilor mei acces la astfel de cursuri!” a povestit, pentru Bistrițeanul.ro, Teodora Trișcă.

Astfel, din 2016, Theo a început să ofere elevilor cursuri alternative, extrașcolare. A început cu Tabere de Dans și Creație pentru elevii ei de atunci, de la „Nicolae Iorga” din Cluj.

Doar că pandemia a readus-o pe meleaguri bistrițene și a fost profesoară în Teaca, iar acum în Lechința.

Aceste cursuri sunt gratuite, pentru elevi. Nu am accesat fonduri, ci scriu ceea ce vreau să fac și am prieteni care prezintă proiectul spre oameni care donează și îl susțin. Și cred că asta m-a și încurajat. Că am văzut oameni deschiși să susțină.

Iar apoi, copiii sunt fascinați de faptul că vin actori, regizori, dansatori, diferiți profesori din orașe sau din capitală și stau și îi învață. Au așa, ca o reverență, iar experiența este una transformatoare. Și nu e transformatoare doar pentru copii, ci și pentru cei care vin să le predea. Toți îți fac anumite idei, vin cu anumite așteptări și li se pun în față tot felul de provocări. Așa că aceste activități au impact și asupra celor mici și asupra celor mari”, a explicat profesoara de engleză.

Theo a realizat însă că doar câte un curs scurt nu are impactul dorit, așa că a luat ființă proiectul rezidențelor educaționale.

Astfel, atelierele extrașcolare au o durată mai lungă de timp, iar cei ce vin să predea locuiesc acolo, în sat, pe toată perioada cursului.

E o provocare și aceasta. Și mai ales pentru copii, să fie la fel de entuziaști pe toată perioada derulării unei rezidențe educaționale. Că sunt mulți entuziaști, dar mai renunță. Însă cei care participă se dezvoltă și asta e o satisfacție.

De exemplu, când am făcut atelierul de poezie, mulți au zis că ei nu sunt poeți, nu știu să scrie, etc. Însă la final au spus că, citez: Acum știu foarte clar cum să îmi folosesc mintea ca să pot să creez lucruri. Asta pe lângă faptul că au reușit să învețe cum să scrie un sonet, de exemplu. Și am scos împreună două cărți: Six Friends și The Joyous – cu poezii în limba engleză!”, a explicat Theo.

Cursurile extrașcolare sunt diversificate: pictură, dans, poezie, ikido, coregrafie, etc.

Copiii au învățat teatru de la Iulia Dinescu, cum se regizează – de la Selma Dragoș, coregrafie și dans de la Filip Stoica. Au fost invitați și la alte cursuri, susținute de Codruța Rus, Virginia Negru, Gabriel Negulescu, Simona Baciu, etc. Directoarele școlilor în care predă Teodora susțin aceste activități, iar elevii le văd ca și o sursă de energie.

Elevii spun că faptul că participă la astfel de activități le dă energia necesară ca să facă față la provocările care le au la matematică, fizică – materiile mai grele. Și că abia așteaptă să participe la ateliere.

Momentan tot ceea ce fac este aici, pe plan local, pentru elevii din Teaca și Lechința. Nu m-am gândit să extind, mai ales că pentru un elev din Bistrița, spre exemplu, ar fi greu să vină la ateliere aici. Dar consider că astfel de activități îi ajută pe copii să se descopere. Eu am văzut cât bine mi-au făcut mie și tocmai de aceea am ales să expun și elevii la cât mai multe activități care să completeze curricula școlară!” a concluzionat Teodora Trișcă.

Activitățile pe care profa de engleză din Lechința le face le puteți urmări pe site-ul SCHOOL OF HEART

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM AUTOMOTIVE angajează Facturist organizat și atent la detalii

Compania MATEROM AUTOMOTIVE este în căutarea unui Facturist organizat și atent la detalii, pentru a se alătura echipei noastre. Vei fi responsabil/ă de gestionarea activităților legate de facturare, înregistrarea documentelor contabile și menținerea unei comunicări eficiente cu clienții și colegii.

O armă reală – PREMIUL oferit de Poligon Tactical Defense Bistrița la concursul care marchează primul an de existență

Singurul poligon de trageri indoor din județ s-a deschis acum un an, la Bistrița. Dar băieții...

DELICE PAN angajează inginer tehnolog în industria alimentară. NOI locuri de muncă, în Bistrița

Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. La Clinica SANOVIL Bistrița este nevoie de farmacist, asistent medical generalist și infirmieră. Oferta completă, mai jos: