9.1 C
Bistrița
marți, noiembrie 5, 2024

FEMEI CARE NE INSPIRĂ – Cosmina Costin, profesoară de chitară la Liceul „Tudor Jarda”: „Dacă vii mutos și deprimat la ore, nici elevii nu au chef. Trebuie să le oferi un strop de entuziasm”

Cosmina Costin are 24 de ani, a studiat chitară clasică la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, iar acum este colega foștilor săi profesori. Este în anul II de Master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Nu doar că este una dintre profesoarele foarte iubite de elevi, ci mai și compune muzică.

Pasiunea ei pentru chitară a început când avea 7 ani. Un prieten din Anglia a venit în vizită la părinții ei, aducând și o chitară cu sine. Instrumentul a devenit jucăria preferată a Cosminei, în acea vară. A întâlnit, ulterior, o trupă din Statele Unite, și atunci Cosmina a încercat și chitara unuia dintre soliști.

M-a atras chitara de când eram mică. Am 11 unchi și mătuși care cântă fie la acordeon, fie la chitară sau la pian. Dar niciunul nu are educație muzicală solidă, cântă de drag, după ureche. Bănuiesc că s-a transferat și la mine un strop de talent.

Părinții mei au văzut că sunt pasionată de chitară și au luat legătura cu profesorul Valentin Pop, de la Liceul Tudor Jarda. Am trecut de niște teste, le-a spus că am ureche muzicală și simț muzical. Și că ar merita să ajung elevă la liceul de muzică…”, ne-a mărturisit Cosmina Costin.

Cosmina a început clasa I la Școala Gimazială nr 5. Din clasa a II-a s-a transferat la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”, studiind chitara.

Este un instrument solicitant, necesită multe ore de studiu și concentrare. Dar dacă îți place, ajungi cu el pe cele mai înalte culmi ale emoției și satisfacțiilor…”, ne-a povestit încântată Cosmina.

Din clasa a V-a, a studiat și pian, și tot de atunci a început să cocheteze și cu ideea de compoziție. A participat la toate concursurile de profil, cucerind numeroase premii. În lcasa a VIII-a s-a prezentat la Concursul național „Sigismund Toduță”, dedicat compozițiilor românești – cu o piesă compusă de Constantin Andrei. A cucerit premiul I, situându-se pe podium și la Cluj, Zalău sau Târgu Mureș.

Cosmina Costin a studiat chitară clasică până în clasa a XII-a, urmând apoi Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj. Profesor i-a fost chiar Constantin Andrei, alături de Istvan Beke, pe atunci lector universitar. „Am studiat pe lângă instrument, și Muzică de cameră, unde cântam câte patru chitariști împreună, am studiat și Istoria Muzicii, Armonie, Contrapunct – cam toate detaliile tehnice care țin de muzică…

Viața de student mi s-a părut tare frumoasă. Acolo m-am descoperit și pe mine. Acolo am înțeles și mai limpede că îmi place să compun…

În primii doi am stat în chirie, apoi a venit pandemia, am făcut o vreme naveta la Cluj, pentru că mergeam mai rar la cursuri cu prezență fizică… În anul IV am stat la căminul studențesc. Mi s-a părut cel mai tare cămin. Foarte frumos compartimentat și curat. Am locuit cu o colegă în cameră, și alte două – într-o cameră alăturată, cu bucutărie și baie proprie și tot ce trebuie. Ne-am înțeles foarte bine. Am cunoscut o grămadă de oameni faini, pasionați de muzică… Cred că vom rămâne prieteni până la sfârșitul vieții…”, ne-a mai povestit Cosmina Costin.

După ce va termina cu Masterul, Cosmina Costin este decisă să-și dea examenul de Titularizare pentru a preda în continuare la Liceul „Tudor Jarda”.

Mi-a plăcut dintotdeauna muzica clasică. Mi se pare foarte important să-i conving și pe elevii mei că muzica clasică merită iubită cu adevărat. Să le transmit și lor pasiunea aceasta. Mai mult decât o carieră de solist pe scenă, mă atrage ideea de compoziție… De a transmite emoțiile și gândurile din sufletul meu – spectatorilor…

Cosmina Costin a și prezentat colegilor săi, într-un concert dedicat memoriei lui Tudor Jarda, una dintre compozițiile sale:

A fost compusă în pandemie, se numește Shades. Am vrut să exprim ideea aceea de libertate interioară și emoțiile care ne macină în singurătate…

Este un stil numit finger style, care combină modernul și clasicul. Asta m-a atras foarte mult”, ne-a mărturisit Cosmina Costin.

În prezent, se ocupă de 16 elevi, între care șase studiază chitara ca și instrument principal.

Studiez și eu acasă cam două ore și jumătate, zilnic. Ca să mă mențin la nivelul pe care elevii mei îl merită. Dacă le dau piese mai grele, trebuie să știu eu în primul rând să le cânt. Nu îmi permit să mă prezint în fața lor nepregătită…Cam 40 de minute durează doar încălzirea…

Contează mult și felul în care predai. Trebuie să fii vesel și optimist, să faci glume cu ei… Dacă vii mutos și deprimat, dacă nu le transmiți un strop de entuziasm și plăcere – nici elevii nu au chef de cântat… Le ofer și bomboane, din când în când, și alte mici recompense, ca să-i cuceresc. Să descopere și ei plăcerea de a cânta la chitară…”, ne-a mai mărturisit Cosmina Costin.

Profesoara admite că e foarte importantă și comunicarea cu părinții. Păstrează mereu legătura cu ei și le explică ce ar trebui să urmărească la copiii lor când studiază singuri acasă. „Și părinții au un rol extrem de important. Îi rog mereu să-și încurajeze copiii, pentru că – mai ales când sunt mici – au mare nevoie de încurajări. Ei simt lucrurile astea…”, consideră Cosmina Costin.

Despre atmosfera din Liceul „Tudor Jarda”, Cosmina Costin vorbește la superlativ. „Când am terminat anul IV, aveam opțiune să rămân la Cluj, să predau pentru o perioadă determinată, de 6 luni. Dar m-a sunat fostul meu profesor, Valentin Pop și mi-a spus că ar fi un post liber la Bistrița. Am decis că vin acasă. Și nu-mi pare rău deloc. Foștii mei profesori îmi sunt acum colegi și m-au primit cu brațele deschise din prima zi. E un sentiment extraordinar…”, ne-a mărturisit Cosmina.

 

ARTICOLE SIMILARE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.