Cu sau fără premiere festivă la final de an școlar? Învățătoarea Ana-Nela Popoveniuc de la Școala Gimnazială „Ion Creangă” (Bacău) avertizează că educația nu reprezintă o competiție. Nu există învinși și învingători la finalul anului școlar. Cadrul didactic a inițiat o petiție online pentru desființarea acestei „tradiții”.
Nu pot fi toți elevii de 10. Iar tradiția de a premia festiv elevii la final de an creează o competiție distructivă, o înșirare a copiilor ca pe o marfă – afirmă învățătoarea Ana-Nela Popoveniuc din Bacău. Ea a inițiat o petiție online în care solicită desființarea acestei tradiții.
Profesoara a inițiat o petiție online prin care solicită opiniei publice să susțină desființarea acestei tradiții. „La sfârșitul anului școlar nu există învinși și învingători”, afirmă învățătoarea care amintește de umilința celor care nu primesc premii.
„Am văzut părinți care au așteptat în soare de la 9 dimineața. (…) La sfârșit când au rămas câțiva copii fără premiu, au plecat cu lacrimi în ochi, distruși sufletește pentru că nu au fost chemați în față”, motivează Ana-Nela Popoveniuc.
Ceremoniile din curtea școlii nu fac decât să accentueze că unii elevi nu sunt buni. Că munca lor nu a fost suficient de susținută ca să merite aprecierea de la final de an școlar – a mai explicat pentru Edupedu.ro, învățătoarea.
Petiția poate fi semnată AICI.
Aceasta a povestit că în clasa la care predă – toți copiii au primit coroniță. „Fiecare merită un premiu. Fiecare are un talent, fiecare e bun la ceva… Eu asta am premiat, progresul fiecăruia”, a mai spus cadrul didactic.
Ana-Nela Popoveniuc consideră că festivitățile de premiere publică sunt o „practică rudimentară, rămasă ca un fel de Cântarea României din vremea comunismului”.
Învățătoarea consideră că transmiterea publică a rezultatelor obținute de elev, fără a fi necesar acordul părinților, este totodată o încălcare a datelor cu caracter personal.
Până astăzi, la ora 14.30, 2062 persoane semnaseră petiția. Între acestea, 344 persoane din București, 272 din Bacău, 191 din Iași și 45 din Sibiu.
Foto deschidere @ Arhivă
Trebuie sa sarbatoresti intr-un fel reusita de a termina 4, 8 sau 12 ani de scoala.
Trebuie sa sarbatoresti cumva si sa rasplatesti munca in plus pe care o fac unii elevi si profesori pentru a obtine rezultate remarcabile.
Poate ca ar trebui sa ne educam copiii ca daca vor sa primeasca coronita, trebuie sa munceasca, ca si in viata.
Poate ca ar trebui sa renuntam la discursurile comunistoide ale directorilor, profesorilor si chiar a popilor si sa se rezume festivitatile la cateva actiuni care sa puna in valoare reusitele elevilor.
Tot ce o sa faci daca ii rasplatesti pe toti egal (sau deloc) e sa incurajezi mediocritatea si sa descurajezi munca in plus.
Bine spus Adi, Rușine celor ce promoveaza aceste idei ,inclusiv prin publicarea în presă. Haideți sa desființăm atunci toate competițiile sportive , olimpiadele, tot ceea ce înseamnă munca și performanță, ca să nu se simtă „umiliți” cei ce nu sunt pe podium. În loc să ne bucuram ca putem scoate în fata niște modele de urmatși să crestem in qcest fel dorinta velorlalti de a ajunge și ei pe primele locuri, mai bine sa încurajăm prostia!
Foarte bine punctat ,va felicit.Degeaba vrea doamna învățătoare sa nu mai fie copii și părinți cu lacrimi in ochi ,acei copii vor intra mai târziu în competiția vietii și acolo vor fi învinși cu siguranță.Dar de ce atunci unii sunt lăsați corigenți și repetenți ,asta nu ii face sa plinga?Acum s-au desființat tezele ,Maine notele și competiția și apoi victoria finală:desființarea scolii (nici nu suntem departe).Examenele de admitere la facultate s-au desființat ,în clasamentele internaționale serioase nici o universitate românească nu este in primele o mie ,așa că doamna învățătoare își va pierde obiectul muncii:la sparanghel ,la îngrijit bătrîni sau necalificați în construcții asta este viitorul care se pregătește copiilor români.Si să vezi atunci umilință .
Doamna învățătoare cred că e de pe la PNL sau USR