0.1 C
Bistrița
luni, noiembrie 25, 2024

FANTASTIC: O comoară, la Liceul Tehnologic din Maieru. „Mulțumim Fundația Melior!”

O adevărată comoară a ajuns zilele trecute la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru, grație generozității Fundației Melior: „Încântare, uimire și nerăbdare… Asta am citit pe chipurile copiilor în momentul în care am început să deschidem cutiile…”

500 de cărți minunate…! Cu atât s-a îmbogățit biblioteca Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Maieru datorită generozității Fundației Melior care a avut grijă să doneze copiilor din Maieru cele mai frumoase cărți. Încântare, uimire și nerăbdare… Asta am citit pe chipurile lor în momentul în care am început să deschidem cutiile. Mulțumim Fundația Melior, mulțumim Ioana Nicolaie!”, a consemnat profesoara Dochia Maria Bontaș din Maieru.

Iar scriitoarea Ioana Nicolaie, originară din Sîngeorz-Băi, a povestit pentru Bistrițeanul.ro că asemenea donații au avut loc și la Parva, Sîngeorz-Băi, Voila și Ilva Mică – însoțite, totodată, de câte un mic atelier creativ pe care scriitoarea l-a desfășurat împreună cu elevii din localitățile pe care le-a vizitat.

Care a fost scânteia care a pornit Atelierul Fantastic – în Fundația Melior?

Proiectul inițial a fost chiar Atelierul Fantastic. Acum câțiva ani s-a dat la Evaluarea Națională un subiect în care copiilor li se cerea să povestească o întâlnire cu un scriitor. Firește că n-a ieșit bine, cei mai mulți dintre absolvenții clasei a opta cred că scriitorii sunt morți, iar literatura e ceva acru, strepezitor de dinți și de minte. M-am gândit, prin urmare, că e obligatoriu ca autorii pentru copii să ajungă în școli, să vorbească pe limba fanteziei, a grației, a frumuseții. Am ținut până acum șapte ateliere de acest fel, am dăruit câte un volum fiecărui copil participant – se fac sute, numai la Maieru am oferit 53 de cărți – și, când vom avea fonduri, vom prinde și alți scriitori în proiectele Melior. În paralel, am construit Bibliotecile Melior, prin care am donat unor biblioteci școlare cam trei mii de volume nou-nouțe…”, a mărturisit Ioana Nicolaie.

Când au devenit Bibliotecile Melior o necesitate…?

 Încă de la primul Atelier Fantastic am înțeles că în școli nu există biblioteci, iar dacă există au un fond retrograd, uneori suspect ideologic, în niciun caz atrăgător (excepții se vor găsi mereu, datorate acelor oameni care „sfințesc locul”). Și am făcut prima bibliotecă, cam de 600 de volume, la Parva”, ne-a mai explicat Ioana Nicolaie, adăugând că a ajutat-o enorm deschiderea profesoarei Aneta Pop cu care a colaborat acolo.

Au urmat apoi celelalte, fiecare cu emoții mari, căci nu știu cum se întâmpla, dar pe drum prindeam ori nămeți, ori gheață (într-un decembrie, am văzut eu însămi cel puțin patru mașini rostogolindu-se, una chiar pe Dealul Bistriței), ori mă îmbolnăveam brusc și nu știam dacă voi mai reuși să plec cu portbagajul plin etc. Fiecare bibliotecă are povestea ei, întâmplările ei, întâlnirile cu profesorii remarcabili din școlile unde-am ajuns (Ana Pop, Florina Tomi, Ilie Mare etc.), dar mai ales chipurile pline de entuziasm ale copiilor…

Ar fi șanse să existe și alte biblioteci Melior în Bistrița-Năsăud… ?

Vin la Bistrița pentru că îi cunosc pe copii (am fost unul dintre ei), știu mentalitățile și am convingerea că minunățiile ilustrate și cartonate pe care le aduce Melior vor ajunge sub ochii celor care au nevoie de ele. Nicio minte omenească nu se poate împlini altfel decât prin lecturi. Poate că un copil, sau doi, sau, de ce nu, mai mulți, din fiecare loc în care-am ajuns să-și descopere cea mai bună formă de viitor prin deschiderea cărților noastre. Eu, fără cărți, aș fi fost cel mult o croitoreasă. Ei, fără cărți, vor fi oameni condamnați la munci inferioare, vor fi oameni ai trecutului, nu ai viitorului. Inițial, am plănuit două Biblioteci Melior, însă anul ăsta am dus la capăt trei. Vom scoate la concurs proiectul, dar nu integral, fiindcă cel puțin o bibliotecă pe an îmi doresc să ajungă în locurile acestea…”, a mai explicat Ioana Nicolaie.

Impresii despre copiii din Maieru, comparativ cu alții, din marile orașe…

Copiii sunt, pentru mine, o uimire continuă, mă bucură și mă amuză. Mi-au plăcut cei de la Maieru pentru că au fost deschiși – înseamnă că au profesori care-i învață așa -, spontani și plini de imaginație. M-am simțit bine cu ei și, chiar dacă am fost nevoită să fac o mie de kilometri ca să-i cunosc, adică drumul dus-întors Maieru-București, mi-am încărcat bateriile. I-am strâns pe toți într-o mare poză emoțională și vor rămâne acolo mult timp…”, a conchis Ioana Nicolaie.

Oare care-i cel mai grozav vehicul posibil? Cum poți ajunge instantaneu pe vârful unui munte vulcanic, pe altă planetă sau pe o insulă din adâncul mării (care-i, de fapt, un fel de bulă uriașă)? Ce fel de carburant se folosește pentru deplasările acestea incredibile?” – cam așa a început Atelierul Fantastic (proiectul Fundației Melior) și la Maieru, unde peste patruzeci de copii au înțeles imediat despre ce este vorba.

Și au înțeles totodată că „mintea noastră e mașinăria cu pricina, iar combustibilul se rafinează din cărțile pe care le citim. A fost veselie multă în școala în care-am ajuns, în ciuda zilei nepotrivite (singura în care puteam străbate cei 480 de km până acolo), a fost și cu emoție, și cu sentimentul acela că unele lucruri au, în mod misterios, ceva mai multă grație decât altele. Poate și pentru că la ele participă minți încă libere și câte-o doamnă profesoară care, la o întrebare sau alta, ridică spontan mâna. La finele întâlnirii, Fundația Melior a dăruit fiecărui copil participant câte o carte. Pe restul de cinci sute le-a donat bibliotecii școlare. Toate volumele au fost alese cu maximum de grijă, în așa fel încât să-i cucerească pe micuții care le vor deschide. Educația culturală la vârste mici este, așadar, esențială, în țara aceasta unde, vedem atât de clar, sunt mulți care tânjesc după beznă și îmbeznare…”, a punctat scriitoarea Ioana Nicolaie despre evenimentul petrecut recent la Maieru…

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele

Vrei să ai o vizibilitate optimă, indiferent de vreme? Schimbă la timp ștergătoarele. La Materom Skoda ai parte de reduceri speciale valabile până în 31 decembrie!

Se fac angajări la Cabinet Psiholog-Psihoterapeut Rozalia Şutea, MasterFoam, RCB Electro și Delice Pan

Cabinet Psiholog-Psihoterapeut Rozalia Şutea își mărește echipa. Se oferă pregătire și suport complet pentru dezvoltarea în lucrul cu copiii neurotipici. Brutăria Delice Pan angajează inginer tehnolog în industria alimentară, iar GB Instaplan  caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

Noua colecție de iarnă, la DYA Cool Fashion: Se poartă gecile și paltoanele cu gulere de blană! Găsiți inclusiv mărimi mari 6XL sau 60-62

Magazinul DYA COOL FASHION este cunoscut în rândul bistrițencelor că aduce haine de calitate, elegante sau...