Doi tineri silvicultori din Năsăud au cucerit Marele Premiu la „Future Makers 2019”. A fost vorba despre o competiţie acerbă la care s-au înscris 2000 de tineri din 23 de oraşe ale României. Din cele 55 de echipe – 35 au ajuns în finală. Una singură (compusă din Viorel Urdă şi Anton Guşă din Năsăud) a cucerit Marele Premiu de 5.000 de euro. Pentru o aplicaţie care are şanse să revoluţioneze industria forestieră şi să ne salveze pădurile!
S-a încheiat zilele trecute, la Bucureşti, finala Future Makers 2019. O competiție de idei de business orientată către viitor care a presupus selectarea unor tineri cu idei de start-up-uri din 2000 de participanți, provenind din 23 de orașe din țară.
Dintre cele 55 de echipe – 35 au ajuns în finală. După ce s-au aflat, timp de 4 luni, într-o perioadă de „incubare”, primind susținere prin cursuri, mentorat, acces la resurse și, mai ales, apartenența la comunitatea Future Makers.
Între câştigători s-au aflat şi doi tineri silvicultori din Năsăud – Viorel Urdă şi Anton Guşă. Cei doi au convins juriul că merită Marele Premiu al competiţiei cu o aplicaţie revoluţionară pentru industria forestieră din România.
Dendro IT – aplicaţia care salvează mii de ore de muncă și zeci de mii de euro
Pasionaţi de silvicultură şi puşi pe fapte mari, Anton Guşă şi Viorel Urdă au visat la o aplicație mobilă care să simplifice și să digitalizeze unul dintre procesele cele mai mari consumatoare de timp din industria forestieră.
Este vorba despre întocmirea Avizelor de însoțire a masei lemnoase. Un asemenea aviz este obligatoriu pentru fiecare transport de masă lemnoasă. În România se eliberează zilnic peste 10.000 de astfel de documente. Toate se completează integral cu scris de mână.
Aplicaţia pusă la punct de Anton Guşă şi Viorel Urdă va da startul digitalizării industriei forestiere din România, salvând, la un calcul simplu, mii de ore de muncă și zeci de mii de euro. Mai multe detalii despre aplicația mobilă DENDRO IT puteţi reciti accesând linkul de mai jos:
Merită să vrem cât mai mult…
„Toate cele 35 de echipe finaliste şi-au susţinut proiectul în faţa unui juriu. Câte 3 minute de prezentare şi 9 minute dedicate întrebărilor… Am avut de parcurs, în cadru programului de incubare, mai multe trainiguri, susţinute de specialişti aduşi de cei de la Future Makers. Am avut şi un mentor alocat…„, a explicat Viorel Urdă pentru Bistriţeanul.ro.
Pentru a intra în competiţie, tinerii silvicultori din Năsăud au avut de parcurs şi câteva „misiuni”. Ei au fost invitaţi să conceapă un plan de business structurat pe punctele cheie, un buget pentru finalizarea aplicaţiei şi apariţia ei pe piaţă, dar şi un eveniment de promovare a programului. Tinerii silvicultori au ales să povestească despre proiectul lor chiar acasă, la Colegiul Silvic din Năsăud.
„Au fost 6 proiecte care au primit drept premiu câte 2500 de euro. Noi am primit marele premiu de 5.000 de euro. Am fi implementat proiectul OK şi cu 2500. Acum, însă, ne permitem un pic mai mult„, a mărturisit Viorel Urdă pentru Bistriţeanul.ro.
„Vrem să facem un ONG pentru tinerii din silvicultură şi domeniul forestier. Vrem să existe o voce tânără şi în comunitatea forestierilor. Vrem să combatem sau să argumentăm evenimente şi situaţii din punct de vedere profesional… Deocamdată la asta ne-am gândit când ne-am dat seama că am primit mai mult decât am cerut. Vrem să fim puntea de legătura între societatea civilă şi comunitatea silvicultorilor şi forestierilor. Dacă tot am câştigat şi avem noroc de un pic de vizibilitate – merită să vrem cât mai multe pentru acest domeniu…„, a conchis Viorel Urdă.