0.9 C
Bistrița
marți, noiembrie 5, 2024

FANTASTIC! Descoperire de SENZAŢIE pentru cercetătorii bistriţeni

Descoperire senzaţională pentru arheologii Muzeului Judeţean din Bistriţa! Au scos la lumină vestigii care aduc informaţii extraordinare despre viaţa pe aceste meleaguri de acum 12 milioane de ani! Mai exact, aici s-au descoperit fosilele unui delfin preistoric!

Acum circa 12-13 milioane de ani, o bună parte din teritoriul actualului județ Bistrița-Năsăud apărea sub forma unor peisaje complet diferite față de ceea ce putem observa astăzi… La vest de Bistrița, totul era acoperit de Marea Sarmatică, nu deosebit de adâncă şi mai caldă decât Marea Neagră actuală„, a transmis pentru Bistriţeanul.ro cercetătorul Marius Horga, cercetător şt. III dr. ing. la Muzeul Judeţean.

Se știu extrem de puține despre acea lume demult disparută. Şi asta pentru că puținele descoperiri de fosile nu au fost tratate cu atenţia şi importanța cuvenită.

Din fericire, nu la fel s-au petrecut lucrurile la Fântânele (comuna Matei), unde săpăturile arheologice efectuate de către cercet. şt. III Dr. Lucian Vaida, de la Muzeul Grăniceresc Năsăudean, au scos la lumină dovezi ale lumilor dispărute.”, a precizat Marius Horga.

După ce nivelurile de locuire istorică au fost excavate, în substrat au fost descoperite și recuperate fosile de vertebrate sarmațiene, care au atras atenția cercetătorului Marius Horga.

Între aceste fosile, se află şi un humerus caracteristic al unui mic delfin, din grupul kentriodontidelor. Acești delfini nu depășeau decât arareori 1 metru lungime.

Asemenea delfini au fost descoperiți și în alte localități precum Cluj-Napoca, Tășad (Jud. Bihor) sau Domașnea (jud. Caraș-Severin).

Însă niciodată în Bistrița-Năsăud. Din același loc, au mai fost aduse la zi un rest de pește de talie destul de mare, precum și oase post-craniene de mamifere continentale.

O nouă geografie a acestor meleaguri…?

Ele dovedesc că în Marea Sarmatică erau aduse, de către cursurile de apă ce deversau în Bazinul Transilvaniei, oase de mamifere dinspre zonele de uscat. Acest aspect ne duce cu gândul la o geografie cu totul alta în acele vremuri, în raport cu ceea ce putem observa astăzi, ce se cere încă deslușită în toate detaliile sale…„, explică Marius Horga.

Această descoperire de nivel regional european de la Fântânele este extrem de valoroasă pentru cunoașterea istoriei geologice a acestui spațiu.

Ea completează datele din Transilvania, şi devine o descoperire extraordinară, mai ales că În ținuturile bistrițene, până în prezent s-au colectat relativ puține fosile.

Descoperirea de la Fântânele vine să umple un nedorit gol în materie de cunoaștere.

Fosila de delfin a fost atribuită speciei Kentriodon fuchsii, la Laboratorul de Paleotheriologie de la Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, coordonat de prof. univ. dr. Vlad Codrea.

Comunitatea științifică prezentă acum două săptămâni, la Simpozionul cu participare internațională al Muzeului Olteniei de la Craiova, a fost de asemenea informată. Cercetătorii care au colaborat la mediatizarea acestei descoperiri au anunţat că în curând va vedea lumina tiparului şi articolul detaliat privitor la această descoperire.

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

FAN Courier angajează curieri puși pe treabă din Sângeorz Băi și Bistrița. NOI Locuri de muncă, la TeraSteel, GB Instaplan și Sanovil

NOI locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, la TeraSteel care angajează operatori producție. FAN Courier are nevoie de curieri în Bistrița și Sângeorz-Băi, iar la GB Instaplan Bistrița se caută sudori, instalatori, electricieni și lăcătuși. Oferta completă, mai jos: 

GUMIX Bistrița: Servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație! Inclusiv HOTEL pentru cauciucuri

Băieții de la GUMIX aduc bistrițenilor servicii complete de vulcanizare, cu aparatură de ultimă generație. Profesionalismul...

Descoperă duo-ul perfect pentru o igienă bucală corespunzătoare!

Menținerea unei igiene orale corespunzătoare este esențială pentru sănătatea dinților și a gingiilor. În ultimii ani, tehnologia a adus o serie de inovații în domeniul îngrijirii dentare, cele mai notabile fiind irigatorul bucal și periuța de dinți electrică.