Cristian Bodnar din Bistrița a fost distins marți seară, la Dublin, cu cea mai importantă distincție care poate fi cucerită de studenți, fiind declarat Global Winner în Computer Science la Undergraduate Awards – premiul cunoscut și drept Junior Nobel Prize. De la ceremonie, Cristian Bodnar a aterizat direct la seminariile faimoasei Cambridge University, unde bistrițeanul este masterand.
Obosit după multe drumuri și emoții resimțite în ultimele două zile, Cristian Bodnar a povestit pentru Bistrițeanul.ro că întreaga ceremonie a fost extraordinară. „Președintele Irlandei, care ar fi trebuit să ofere distincțiile, nu a putut fi prezent, din păcate, pentru că la ei tocmai se încheiaseră alegerile… Gala de decernare s-a desfășurat într-o atmosferă foarte frumoasă și selectă, în cea mai prestigioasă școală de avocatură din Irlanda, într-o clădire care există parcă de prin 1512..”
Despre proiectul de cercetare care l-a propulsat pe Cristian Bodnar între cei mai promițători studenți ai lumii puteți citi detalii accesând linkul de mai jos:
Cristian Bodnar din Bistrița va primi de la președintele Irlandei premiul Nobel pentru juniori!
„A fost extraordinar, pentru că am întâlnit mulți oameni interesanți și mai toți câștigătorii m-au impresionat cu ce au făcut în zona lor de activitate. Speakerii au fost în special profesori de la universități de prestigiu din lume, dar au participat și reprezentanții unor ONG-uri, membri ai Guvernului și economiști… Am avut de susținut o prezentare despre proiectul meu. A fost și o sesiune de întrebări după prezentare… A fost bine. Toată lumea a fost interesată, unii au zis că e spectaculos ce am făcut… Mi-a plăcut și Dublinul în general… Am avut și ceva timp să vizităm din obiectivele turistice, după conferință. Dar acum sunt obosit rău, am o groază de lucru în Cambridge. Dar a meritat totul cu vârf și îndesat…”, a mai povestit Cristian Bodnar.
Cum a început totul…?
Cristian Bodnar a ajuns la proiectul pentru care a primit distincția Undergraduate Awards mai mult sau mai puțin întâmplător, căutând un subiect de cercetare pentru proiectul anului III. „Am tot citit lucrări de cercetare până când am găsit ceva interesant… În linii mari, este vorba despre un program care generează imagini din text: îi dai o descriere, iar el încearcă să genereze o imagine care respectă descrierea aceea, ca un om care și-ar imagina așa ceva… Spre deosebire de imaginile Google, aici este vorba despre imagini noi, în timp ce pe Google găsești imagini deja existente. Programul construiește imagini noi, le creează aproape din nimic, practic de la zero, nu le culege de pe net...”, ne-a explicat Cristian Bodnar.
La doar câteva săptămâni de la publicare – programul lui Cristian Bodnar și-a demonstrat utilitatea!
Aplicațiile sale au fost recent citate într-un studiu, de niște cercetători canadieni care încercau să genereze date medicale. Aceștia au demonstrat astfel utilitatea programului: au încercat cu ajutorul acestuia să obțină imagini cu scanări ale creierului. „Dacă, de pildă, cineva are nevoie de secvențe vizuale ale cancerului pe creier, pentru cei care nu au în setul lor de date așa ceva, pot face rost de ele prin intermediul programului…”, ne-a explicat Cristian Bodnar.
A lucrat la proiectul de cercetare aproape 9 luni de zile…!
„Au fost nopți în care tot aveam idei și nu puteam să dorm, lucram până noaptea târziu sau mă închideam în cameră zile întregi”, și-a amintit amuzat Cristian Bodnar, povestind că și-a amenajat în cameră inclusiv o tablă ca la școală, pe care nota tot ce îi trecea prin minte…
„Au fost momente în care efectiv nu ieșea nimic… Până am găsit ideea finală au fost multe experimente eșuate, chestii care nu-mi ieșeau nicicum, era câte un detaliu care trebuia schimbat, citeam alte lucrări de cercetare de câte cinci ori până să înțeleg că era un cuvânt care făcea diferența în tot ce au făcut ei… Au fost momente în care aveam impresia că nu o să ajung nicăieri cu programul ăsta sau că n-o să pot aduce nimic nou… Am reușit să reproduc rezultatele din cercetările precedente… Cu asta am început, de fapt, ca să înțeleg mai bine tot procesul, dar partea grea a început când a fost vorba să vin cu ceva nou, să implic ideile mele în proces…”, ne-a mărturisit Cristian Bodnar.
Lucrarea este dedicată fratelui său, Andrei, elev acum în clasa a VIII-a: „Am vrut să fie un fel de cadou pentru el, un fel de recompensă, pentru că am muncit și cu gândul la el, pentru că am lipsit atât de mult de lângă de el și mi-a fost dor… Deși ne-am văzut în vacanțe…”, a recunoscut Cristian Bodnar.