Până acum 5 ani, când au văzut o oportunitate de afaceri în a prelua fostul Restaurant Miracolo de la ieșirea din Unirea, pasiunea pentru bucătărie a fraților Șutu de pe Valea Bârgăului se rezuma doar la a-și răsfăța oaspeții care le treceau pragul casei. Aveau și au o afacere prosperă în domeniul infrastructurilor de apă/canal. Iar preluarea fostului Miracolo le-a deschis o altă cale în business, în care pasiunea familiilor Șutu pentru bucătărie și ospitalitate a trecut la un alt nivel.
Au început să investească în perfecționarea lor și a rețetelor. Iar întâlnirea cu Chef Radu Zărnescu i-a împins pe drumul în care trec limită după limită în bucătărie. Toată familia, părinți și copii deopotrivă.
Da, ați citit bine. Pasiunea pentru bucătărie a venit ca parte a educației în familie. Astfel că atunci când cei mari învățau de la cei mai buni în bucătărie cum să gătească preparate cu care să impresioneze clienții noului Restaurant Colina, cei mici erau lângă ei și nu au ratat nicio lecție.
Iar de doi ani încoace strâng cu toții premii la concursurile gastronomice naționale sau internaționale și impresionează cu talentul și pasiunea lor pentru gătit.
Fostul Miracolo, noul Restaurant Colina. Altă atmosferă, altă amenajare, o bucătărie delicioasă și preparate fine din carne de vită premium
În paralel cu pregătirea și perfecționarea meniului, s-a lucrat în ultimii doi ani și la o nouă față a restaurantului, care continuă acum cu modernizarea sălii de evenimente, disponibilă după 1 Iunie.
Au și o nouă terasă generoasă, unde se țin evenimente, multe dedicate cărnii de vită, pasiunea bucătarilor de la Colina. Iar pentru acest an au planuri mari, cu evenimente gastronomice care să ducă Bistrița la un alt nivel.
Grădina care înconjoară restaurantul și îi dă un farmec aparte e mai frumoasă decât v-o aminteați și oferă decorul perfect pentru a savura o cafea bună, micul dejun, prânzul sau cina. Iar dacă aveți oaspeți îi puteți caza în cele câteva camere ale pensiunii și vă vor mulțumi pentru asta.
Campioni în bucătărie, de la mic la mare
În spatele noului Restaurant Colina sunt familiile Șutu, Adi și soția sa Ioana, și Florin și Cristina – soția lui. Singurul dintre ei care a avut o legătură profesională, în trecut, cu bucătăria este Adi. El a lucrat între 2002 și 2008 în Italia, în regiunea Parmigiano Reggiano, într-o măcelărie unde a învățat cut-urile de vită faimoase ale italienilor (Bisteca fiorentina – cotlet de vită în stil florentin – sau costata – deliciosul antricot de vită al italienilor).
Întors acasă își răsfăța familia și prietenii cu grătare făcute după cut-urile pe care le știa și a ajuns să fie recunoscut ca maestru al grătarelor, ceaunelor.
Nimic de nivel profesional, până în urmă cu 5 ani, când alături de fratele său Florin au decis să cumpere fostul Restaurant Miracolo de la ieșirea din Unirea, după un impuls de moment, visând să ducă acolo ospitalitatea și bucuria pe care o adunau în jurul meselor gătite de ei, în familie.
Soțiile lor, Ioana și Cristina, au preluat administrarea noii afaceri. Iar câteva săptămâni mai târziu, un eveniment dedicat cărnii de vită, la Popas Transilvania, în Pasul Tihuța, alături de Chef Radu Zărnescu, avea să le deschidă calea spre nivelul următor.
Sub îndrumarea profesioniștilor, au învățat să gătească preparate savuroase cu care să-și întâmpine oaspeții care calcă pragul Restaurant Colina. Așa au început să învețe toate secretele bucătăriei de la cei mai buni profesioniști în gastronomie din țară. Iar apoi, încet, încet, au început să participe la competiții, ba chiar să organizeze evenimente dedicate cărnii de vită sau cu pizza gourmet.
Familia extinsă Șutu are șase copii, trei băieți, mai mici, ai Cristinei și ai lui Florin, și trei mai mari, o fată și doi băieți, ai Ioanei și ai lui Adi. Cei mari sunt deja campioni în competiții internaționale de gastronomie și e deja concurs între ei, în bucătărie, iar verișorii mai mici abia așteaptă să crească să poată participa și ei.
„Noi, din familie i-am crescut pe copii pe lângă noi, în bucătărie. I-am lăsat și le-am cerut să ne ajute cum puteau ei, ca și copii. Nu ne-am supărat pe ei dacă au mai greșit, i-am încurajat să gătească, să-și facă o mâncare bună, cu mâna lor.
Atunci când am preluat restaurantul și noi învățam cum să aducem savoarea în preparate de la maeștri bucătari ei erau pe lângă noi și absorbeau tot, cu setea de cunoaștere specifică copiilor. Apoi, când am mers la competiții, i-am luat cu noi și ne-am trezit că vor să participe la concursuri. S-au luat apoi unul după altul și acum toți cei mari au premii de care și ei și noi suntem tare mândri.
Cei mici vin din spate și dau semne că sunt și ei pasionați de gastronomie, iar noi îi încurajăm și ne bucurăm că pasiunea familiei s-a transmis tuturor. Face parte din educația pentru viață pe care am gândit-o pentru ei”, ne-a povestit, plină de mândrie, Ioana Șutu.
Ionuț, Adi și Elisa – copiii campioni în bucătărie. Preparatele cu care au impresionat le găsiți și în meniul Restaurant Colina
Ionuț Valentin are 17 ani și este elev în clasa a X-a, la Profilul Economic, la Liceul Grigore Moisil din Bistrița. De la 16 ani este campion recunoscut în gastronomie și pasionat de gătitul la Smoker.
La un moment dat, în bucătăria Colina a ajuns un maestru bucătar de la care urmau să învețe să facă pizza, ca la mama ei acasă, în Italia. Tot pe lângă ei, Ionuț a deprins să facă atât de bine pizza, încât maestrul pizzer a exclamat, la un moment dat: „Bravo, ai ajuns să faci pizza mai bine decât mine!”
Ionuț are deja câteva medalii de argint și de aur câștigate la concursuri internaționale de gastronomie și în curând va participa la un concurs în Malaysia, după ce a câștigat premiul cel mare la un concurs.
„Piept de rață cu piure de cartof dulce și sos de vișine” este doar unul dintre preparatele cu care a câștigat concursuri și pe care îl puteți comanda astăzi în meniul de la restaurant Colina. O cupă de argint a câștigat la un alt concurs pentru o pizza desert cu cremă de ricotta și nutella, o creație proprie.
Adi este băiatul mijlociu al lui Adrian și Ioana Șutu și are acum 14 ani, fiind elev în clasa a VIII-a la Liceul Radu Petrescu din Prundu Bârgăului.
Dintre toți, a fost singurul care inițial n-a prea fost atras de pasiunea pentru bucătărie, pentru ca mai apoi să se ambiționeze și să intre în competiție cu frații săi. În urmă cu doi ani, la un Festival al Peștelui s-a ambiționat și a intrat pe ultima sută de metri în concurs și a luat direct Aur-ul pentru un file de crap căruia i-a făcut o crustă impecabilă, care i-a adus aprecierea juriului. Iar de atunci este de neoprit. Este un maestru al pastelor și un alt preparat cu care a câștigat o competiție – “Paste cu mușchi de vită și hribi” – este listat în meniul Colina Restaurant și se bucură de aprecierea clienților.
Elisa este mezina dintre frații campioni Șutu. Are doar 12 ani, este elevă în clasa a V-a la „Radu Petrescu”, în Prundu Bârgăului, și uimește deja cu talentul său în toate competițiile la care participă. A adunat în ultimii doi ani medalii de Aur și de Argint.
Numai într-o singură competiție, în Serbia, a luat Argint pentru pizza, tot Argint pentru rețeta ei de Paste carbonara și Aur cu un Fel Principal la care a gătit “Piept de pui cu sos parmezan” și tot medalia de Aur pentru rețeta ei secretă de Vafe. Elisa este un copil minune în bucătărie și impresionează peste tot nu doar cu talentul, ci și cu priceperea, neobișnuită pentru vârsta ei.
Este recunoscută printre prieteni și colegi pentru vafele sale, care au o poveste aparte. Își tot dorea să le facă, dar îi lipsea aparatul, așa că a rugat-o pe Ioana, mama ei, să-i ia un aparat de făcut vafe, să încerce și ea. I-a cumpărat un aparat banal de vafe, iar mai departe Elisa a lucrat la rețeta ei care face vafele perfecte, adorate de colegi și prieteni, pe care îi răsfață cu ele ori de câte ori simte nevoia să fie recunoscătoare. Pune pe ele o cremă de vanilie cu dulceață de vișine, o altă delicatesă gătită împreună, de toată familia Șutu, inclusiv pentru clienții Colina.
Inedit este și faptul că fiecare dintre cei trei frați își pregătesc singuri meniul de ziua lor cu care își copleșesc invitații. Sunt ajutați de restul familiei, dar meniul este conceput integral de fiecare, care e chef în acea zi în bucătărie.
De altfel, atunci când sunt evenimente și e mult de lucru aveți ocazia să vedeți la lucru toată familia extinsă Șutu, de la mic la mare. Iar dacă ați trecut în ultimii ani pragul restaurantului lor sigur ați remarcat savoarea impecabilă a preparatelor pe care le servesc aici, de la mic dejun, antreuri, pizza, paste și până la carnea porc sau de vită pregătită exact pe gustul gurmanzilor, indiferent de cut și de rețetă. Iar dacă nu ați trecut pragul lor, musai să le faceți o vizită dacă vreți să savurați un desert de răsfățat regii, clătite cu brânză de vaci și sos de vanilie, la cuptor.
Adi Șutu, premiat și el în competiții gastronomice și invitat mereu la cele mai renumite (ultima dată la Master Beef Bucovina, după ce în Decembrie au fost premiați la Festivalul Jumărilor de la Bistrița pentru pasta lor de jumări – o rețetă de familie) intră în bucătărie ori de câte ori are ocazia. Gătitul îl relaxează și satisfacția de pe fața clienților după ce iau masa la ei, farfuriile curate care se întorc la bucătărie, îl fac să viseze la noi rețete cu care să-și răsfețe clienții care trec pragul Colina.
Restaurant Colina este deschis în fiecare zi, la ieșirea din Unirea, fostul Miracolo. Pentru că mai mereu organizează aici evenimente destinate gurmanzilor, musai să urmăriți pagina lor de Facebook Colina Restaurant& Events.
Mâine, de exemplu, vă puteți răsfăța mama sau jumătatea iubită cu un meniu ales, de 8 Martie, acompaniat de muzică live cu Petruța Creța VÎNCA și formația sa.