Familia bărbatului strivit de un copac în timpul teribilei furtuni din 2017 a dat în judecată Primăria Bistrița, căreia i-a cerut daune de peste 800.000 de euro. Tribunalul Bistrița-Năsăud a dat câștig de cauză Primăriei Bistrița, iar lupta s-a mutat la Curtea de Apel Cluj.
Incidentul s-a petrecut în anul 2017, când Pugna I. se afla cu întreaga familie în parcul municipal. Dintr-o dată cerul s-a făcut negru, iar asupra municipiului s-a abătut o furtună, care a făcut prăpăd în întreg județul și a doborât mai mulți copaci din parcul municipal.
Creanga unui copac a fost la un pas să strivească nepotul de 5 ani al bărbatului. Dintr-o prezență de spirit nemaiîntâlnită, bărbatul de 57 de ani s-a aruncat asupra copilului și l-a protejat cu propriul trup de creanga ce era să-l strivească.
Dacă copilașul a scăpat cu viață, lovitura crengii i-a fost fatală bărbatului de 57 de ani, care n-a mai putut fi salvat.
Familia bărbatului a acționat în judecată Primăria Bistrița, căreia i-a cerut daune morale, susținând că copacul respectiv, care se află în parcul deținut de municipalitate, nu a fost îngrijit coresponzător.
Potrivit GazetadeBistrița, familia bărbatului a cerut daune morale ce trec de 800.000 de euro, incluzând chiar și înmormântarea și pomenele date după bărbat. Primăria Bistrița s-a apărat și a precizat că copacul era sănătos și că creanga a fost doborâtă de furtuna, care a pus la pământ arbori din întreg județul.
Tribunalul Bistrița-Năsăud a venit cu prima sentință anul trecut în vară, dând dreptate Primăriei Bistrița.
„Susținerile că autoritățile nu și-au îndeplinit obligația de toaletare și control fito sanitar este neîntemeiată, în condițiile în care la data modernizării Parcului Municipal a avut loc o amplă verificare a tuturor copacilor existenți pe suprafața acestuia, s-au efectuat mai multe operațiuni de tăiere și curățare, toți copacii din parc au fost inventariați, iar în ce privește copacul din care s-a rupt creanga cu ocazia incidentului în discuție este un castan cu o înălțime medie de 10-20 de metri, vârsta între 50 și 80 de ani, și o stare de sănătate acceptabilă, precizând că decizia de tăiere a unui copac se discută într-o comisie de avizare a tăierilor de arbori situați pe domeniul public și privat al municipiului Bistrița, care se întrunește lunar și ori de câte ori e necesar și decizia finală este condiționată de obținerea unui aviz emis de Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud. Așa fiind, există o activitate de monitorizare și control permanent cu privire la arbori, astfel că nu se poate reține că ar fi vorba de lipsa de preocupare a autorităților sub acest aspect”, se arată în motivarea sentinței date de Tribunalul Bistrița-Năsăud și citate de Gazeta de Bistrița.
Familia bărbatului care și-a pierdut viața nu s-a lăsat și a atacat sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, lupta mutându-se la Curtea de Apel Cluj, care va veni cu sentința definitivă.