20 de copii din Telciu vor avea parte, în vacanța de vară, de cursuri speciale de educație muzicală și cursuri de comunicare, dezvoltare personală și retorică. Și asta grație insistenței scriitorului Gelu Vlașin care va organiza o nouă ediției a taberei „Întâlnirile de la Telciu”.
Convins că și copiii din mediul rural merită acces la cultură, nu doar la agricultură, scriitorul Gelu Vlașin dorganizează – între 15 și 20 august – o nouă ediție de întâlniri speciale la Telciu.
Evenimentul se află la cea de-a 7-a ediție, fiind organizat sug egida PEN Club România.
Pe parcursul celor 5 zile, cei 20 de copii participanți vor avea parte gratuit e cursuri de educație muzicală. coordonați de profesoara de muzică și solista Cristina Vlașin, copiii din Telciu învăța să cânte la un instrument muzical și vor beneficia de lecții de canto.
Totodată, copiii vor avea parte de cursuri de comunicare, dezvoltare personală și retorică. Vor învăța, între altele, cum să susțină un discurs public și cum să recite o poezie.
La finalul taberei copiii din Telciu vor susține un spectacol în Sala Allegretto Telciu. În semn de prețuire pentru efortul lor, ei vor primi și diplome acordate de Primăria Telciu și Centrul European Pentru Excelență Culturală.
Invitații speciali ai taberei Întâlnirile de la Telciu sunt scriitorii Moni Stănilă și Alexandru Vakulovski.
Moni STĂNILĂ s-a născut în Tomești, județul Timiș, în 1978. A studiat teologie ortodoxă la Timișoara și Sibiu. Din 2010 trăiește la Chișinău și conduce împreună cu Alexandru Vakulovski cenaclul literar „Republica” al Bibliotecii Municipale.
A publicat jurnalul de convertire Iconostas (Graphe, 2007), dar și volumele de poezie
- Postoi parovoz. Confesiunile dogmatistei (Ninpress-Charmides, 2009),
- Sagarmatha (Tracus Arte, 2012),
- Colonia fabricii (Cartea Românească, 2015),
- O lume din evantaie, pe care să nu o împarți cu nimeni (Charmides, 2017),
- Ale noastre dintru ale noastre (Casa de Editură Max Blecher, 2020)
- Ofsaid (Nemira, 2022).
La Editura Polirom a publicat o carte pentru copii, Războiul solomonarilor (2018), romanul biografic Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare (2019) și romanul Țipă cât poți (2020). O parte dintre poemele sale au fost traduse în franceză, germană, engleză, suedeză, rusă, azeră, catalană, turcă, maghiară ș.a.
Detalii despre volumele scriitoarei Moni Stănilă – AICI.
Alexandru VAKULOVSKI (n. 1978, Republica Moldova) este poet, prozator, dramaturg, traducător, publicist şi scenarist.
A absolvit Facultatea de Litere a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj. A fondat împreună cu fratele său, Mihail Vakulovski, şi graficianul Dan Perjovschi revista online Tiuk!.
A fost redactor-şef al revistei Stare de Urgenţă în 2009 şi redactor al Revistei la PLIC – literatură, artă, atitudine în 2010. Conduce, împreună cu Moni Stănilă, Cenaclul Republica al Bibliotecii Municipale din Chişinău. Pentru aceeaşi bibliotecă realizează, din 2019, „Dialogurile bibliotecii”. A publicat trilogia Letopizdeţ (2002-2007) şi romanul 157 de trepte spre iad sau Salvaţi-mă la Roşia Montană (2010). Din cărţile de poezie amintim: ecstasy (2005), Daţi foc la cărţi (2012), Privelişti (2017), A cui e casa asta (2020). A publicat şi un volum de interviuri, Afganii (2016), şi o carte pentru copii, Ivan Turbincă 2.0.
Poeme şi fragmente din cărţile sale au fost traduse în germană, engleză, cehă, franceză, suedeză, rusă, azeră, turcă, maghiară, italiană, greacă, lituaniană.
La Editura Polirom a mai publicat romanele Bong (2007) şi Letopizdeţ. Cactuşi albi pentru iubita mea (ed. a II-a, 2022) şi biografia romanţată Urmuz. Cei dintâi trăsniţi (2021).
Întâlnirile de la Telciu ediția 2024 sunt organizate de Centrul European Pentru Excelență Culturală în parteneriat cu Primăria Telciu.
Coordonator de proiect: Gelu Vlașin.
Asociația Centrul European Pentru Excelență Culturală, organizează activități culturale și educaționale pentru copiii din mediul rural: cluburi de lectură, ateliere creative, muzicale și de robotică.